nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A bridzs Magyarországon
Szórakoztatóbb, mint a póker

A magyar szenior bridzscsapat aranyérmes lett a 2. Szellemi Világjátékokon. Idős játékos-e a szenior? Milyen játék a bridzs, kik játsszák?

MTI | 2012. szeptember 25.
|  

A kilencedik olimpiai aranyéremként könyvelték el a bridzsezők a szenior csapatnak a 2. Szellemi Világjátékokon elért győzelmét, utalva arra, hogy ez a teljesítmény sportszempontból hasonló a nyári londoni ötkarikás játékokon szerzett nyolc magyar elsőséghez. Az egyetlen kártyajátékban, amelyben a szerencsének csak annyi szerepe van, mint bármely más sportágban, 34 együttes közül bizonyult a legjobbnak a Dumbovich Miklós, Kovács Mihály, Magyar Péter, Szappanos Géza alkotta négyes.

A szeniorok egyáltalán nem öregfiúk

„Különböző műsorszámokról beszélünk, vagy vívásból vett példát említve, különböző fegyvernemekről. Van páros- és csapatverseny, az előbbit ketten, utóbbit négyen játsszák. Ezeknél eltér az eredményszámítás, és némileg más stratégiát követelnek. A klasszikus párosversenyben minden parti számít, csapatban a mérték is fontos. Mi osztógépekkel dolgozunk, ami biztosítja, hogy minden asztalnál ugyanazt a partit tudják lejátszani. Ismét sportpéldánál maradva, olyan ez, mintha több ugyanolyan futballpályán, ugyanazon időjárási körülmények között és ugyanazzal a bíróval rendeznék a meccseket” – mondta Nádasi Tibor, jelezve, hogy ebben a sportágban mások a korosztályi besorolások.

„Nálunk a felnőttek alatti első korosztályt a 26 éven aluliak jelentik. Ez is mutatja, hogy a szenior csapat esetében egyáltalán nem öregfiúkról van szó. Tizenhárom-tizennégy év alatt nem lehet nagyon megtanulni bridzsezni, más kérdés, hogy a 11 éves kislányom már kezdő szinten játszik. A bridzsben rendkívül fontos a tapasztalat, előfordul, hogy egy U26-os világbajnok játékos hazája bajnokságában nem fér be a legjobbak közé” – magyarázza.

Szórakoztatóbb, mint a póker
Forrás: Wikimedia Commons / Marie-Lan Nguyen / CC BY 3.0

Olimpiai sportág?

Az utánpótlás esetében nagy segítség az internet, a legnagyobb bridzsoldal élőben közvetíti a nagy nemzetközi versenyeket. Ugyanakkor konkurenciát jelent a szintén főleg a neten hódító póker. „A póker egyrészt elszipkázza a fiatalokat, másrészt kezdésnek nem rossz. Ugyanaz a kombinatorika, csak a bridzsben 52 lap alapján kell kitalálni, milyen lapok vannak a másiknál, ez sokkal bonyolultabb, mint a póker esetében. Én is szoktam pókerezni, kvázi, hogy pénzt keressek, de nem olyan szórakoztató, mint a bridzs” – véli Nádasi.

A bridzs 1999-ben bekerült az olimpiai sportágak közé, és bemutatót rendeztek belőle a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett téli olimpián. Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke szorgalmazta, hogy a téli játékok műsora ily módon bővüljön, utóda, Jacques Rogge viszont ezt nem tartotta időszerűnek.

Kompromisszumként megszületett a Szellemi Világjátékok rendezvénye – itt még a sakk, a dáma, a go és a kínai sakk szerepel –, amelyet az elképzelés szerint mindig az olimpia évében és helyszínén rendeznek meg, ebbe olvadt bele az 1960 óta futó bridzsolimpia. A folyamatos népszerűséget biztosítja, hogy számos neves személyiség megszállott bridzsező, elég talán Bill Gates vagy Warren Buffet nevét említeni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X