nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyáry Krisztián offline

Hobbiként, a barátainak kezdett el írni Nyáry Krisztián történeteket írók, költők szerelmi életéről, a Facebookon követhető bejegyzések annyira népszerűek lettek, hogy most könyv is született a bejegyzésekből. Az „Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv” című kiadványt csütörtökön mutatták be a budapesti Rózsavölgyi Szalonban.

MTI | 2012. október 19.
|  

A Corvina Kiadónál megjelent, 132 oldalas, számos illusztrációval gazdagított kiadvány előzményeiről Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy korábban költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, így a történetek többségét már ismerte. „Az első húsz bejegyzés a fejemben volt, csupán az időpontokat, helyszíneket kellett ellenőriznem” – mesélte a januárban kezdődött sorozatról, amelyet aztán olvasói biztatására folytatott tovább.

„Nem is tudtam, hogy fel lehet iratkozni követésre a Facebookon, és mire észbe kaptam, már kétezren követték a magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeimet” – magyarázta. Nyáry Krisztián megjegyezte, hogy a legnagyobb népszerűséget nem az írókról, hanem a sportolókról írott bejegyzései hozták, volt olyan posztja, amelyet tízezren osztottak meg. Az írók közül Ady Endre a legnépszerűbb. Nyáry Krisztián úgy becsülte, hogy átlagosan kétezren osztják meg az írásait, vagyis mintegy 15-17 ezer emberhez jutnak el.

A közönségéről elmondta: eleinte úgy vélte, hogy többségében nők olvassák a bejegyzéseket, de kiderült, a nemek aránya teljesen kiegyenlített. Olvasói többségében diplomás emberek, akiknek van igényük a szerelmi történetekre, szeretik jobban megismerni a kedvelt szerzőiket. „Nincs bennem küldetéstudat, de motivál, ha azt látom, hogy a posztjaim kedvet csinálnak a művekhez, hogy az olvasók levesznek miattuk már elfeledett szerzőket is polcról” – fogalmazott Nyáry Krisztián, példaként Benedek Eleket említve, akit a közönség meséi révén ismer, holott ugyanilyen jelentős a felnőtteknek szóló prózája is.

„A legnagyobb megerősítést egy székelyudvarhelyi plébánostól kaptam. Azt írta, hogy egy-egy bejegyzésem után érezhetően többen kölcsönzik ki az adott szerző művét” – mutatott rá. Az író arról is beszélt, hogy a kötetben szereplő legkorábban élt szerző Csokonai Vitéz Mihály, legkésőbbit azonban nem lehet meghatározni, hiszen szerepel benne például Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye is, aki nemrég ünnepelte 100. születésnapját. A kötet műfaját a szórakoztató, ismeretterjesztő kategóriába sorolta a szerző.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e átmenteni valamit a közösségi oldal interaktivitásából a nyomtatott változatba, azt felelte, hogy a történetek mellé tett QR-kódokkal bárki azonnal elnavigálhat a website-ra, de természetesen a hozzászólásokból érkezett új információkat a történetekbe is beépítette. „Teljes bibliográfiát nem adhattam, de a legfontosabb szakirodalom azért megtalálható a kötetben” – hangsúlyozta Nyáry Krisztián.

Mint mondta, számos helyre hívják rendhagyó irodalom órát tartani. „A szórakoztatás miatt választottam a szerelmet, párkapcsolatokat. De ha jobban belegondolunk, az iskolában dől el, fogunk-e később szépirodalmat olvasni. A tankönyvek nem sok segítséget adnak ahhoz, hogy a diákok megszeressenek egy-egy szerzőt” – fogalmazott Nyáry Krisztián. Példaként Petőfi Sándort említette, akinek alakja szoborszerűvé, megközelíthetetlenné vált a magyar oktatásban, miközben a költőnek rendkívül izgalmas élete volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X