nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2012-ben is lesz ünnepe a magyar tudománynak

A felfedező kutatások köré szerveződik a Magyar Tudományos Akadémia november 5. és 30. között megrendezendő nagyszabású eseménysorozata, a magyar tudomány ünnepe (MTÜ), az idei rendezvény célja, hogy bemutassa, érthetővé tegye a legújabb kutatási eredményeket.

MTI | 2012. szeptember 3.
|  

A magyar találmányokat és a hazai felfedező kutatások jelentős eredményeit számos díjjal tüntették ki, a magyar kutatók értékteremtő munkáját elismeréssel fogadja a nemzetközi tudományos élet is. Ezek az eredmények köszönnek ránk a gyufában, a kerékpározásból lassanként teljesen eltűnő dinamóban, a golyóstollban, a C-vitaminban, a számítógépekben, a helikopterekben. A nagy felismerésekben, felfedezésekben általában hosszú évek, évtizedek munkája összegződik. A napjainkban megszokottnak, természetesnek tekintett megoldásokat olyan felfedező kutatások alapozták meg, amelyeken a ma tudósai is dolgoznak, akiket a kutatói kíváncsiság sarkall újabb és újabb kérdések vizsgálatára” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján.

Egy kis helyesírás

A cikket abban a formában közöljük, ahogy az MIT-nél megjelent. A cikkben a magyar tudomány ünnepe kisbetűkkel szerepel, a hivatkozott MTA-s oldalon viszont nagybetűkkel. Elvben mindkettő helyes, hiszen az intézményszerű ünnepek neveit írhatjuk nagybetűvel – az viszont nem egyértelmű, mi intézményszerű. Ha viszont kisbetűvel írjuk, a rövidítésének is kisbetűsnek kellene lennie.

A honlap szerint az MTÜ idei akadémiai programja számos izgalmas rendezvényen keresztül mutatja be a felfedező tudomány eredményeit. A november 5-i nyitóünnep főelőadója, Erdei Anna akadémikus a veleszületett és szerzett immunitás legújabb kutatásaink eredményeibe avatja be hallgatóit.

Az agykutatás új felfedezéseinek ismertetésével az előadások az idei Szentágothai-emlékévhez is kapcsolódnak. Freund Tamás Agy-díjas akadémikus előadására november 6-án kerül sor, 22-én pedig a Lendület pályázat nyertesei közül három kutató Hájos Norbert, Orbán Gergő és Winkler István vezeti be az érdeklődőket az agyműködés rejtélyeibe.

A középiskolásoké lesz november 8-án az MTA székháza, akiknek a Diákok az Akadémián program keretében Trócsányi Zoltán akadémikus a fizika időszerű felfedezéseiről tart előadást.

Az idén debütál az MTÜ keretében a Tanárok az Akadémián elnevezésű rendezvény, amelynek előadója a Szentágothai-emlékév jegyében kiírt Utazás a koponyánk körül című középiskolai verseny nyertese lesz.

Új rendezvényekkel mutatkoznak be az akadémiai kutatóközpontok és intézetek, amelyek november 19. és 23. között várják mindazokat, akik kíváncsiak a laboratóriumok, a könyvtárak és levéltárak titokzatos világára.

Az Akadémia 1997-től emlékezik meg a magyar tudomány ünnepéről. Az országgyűlés 2003-ban hivatalosan a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X