nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lovász László Amerikában is akadémikus

Lovász László matematikust, az MTA rendes tagját felvette tagjai közé az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája (National Academy of Sciences), az 1863-ban alapított szervezetnek rajta kívül több magyar tagja is van, például a szintén matematikus Szemerédi Endre, az Abel-díj idei kitüntetettje.

MTI | 2012. május 16.
|  

Mint a Magyar Tudományos Akadémia honlapja kiemeli, a már 31 évesen az MTA tagjává választott Lovász László eredményeit mind itthon, mind világszerte igen magasra értékelik. Az akadémikus a matematika és az elméleti számítástudomány több területén ért el kiemelkedő sikereket, egyebek közt a diszkrét matematikában, a kombinatorikus optimalizálásban és az algoritmuselméletben.

Óriási szerepe van abban, hogy a magyar matematikai kutatások egyik súlyponti területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává fejlődött. A kutató elismerései közül az egyik legutóbbi a nemzetközi tudományos-kulturális élet egyik legjelentősebb kitüntetéseként és a japán Nobel-díjként is emlegetett Kiotó-díj volt 2010-ben. Az akadémikus Magyarországon 2008-ban Széchenyi-nagydíjban részesült, 2007-ben pedig Bolyai-díjat kapott. A nagy nemzetközi díjak közül a Wolf-díjnak is birtokosa.

„A Nemzeti Tudományos Akadémia olyan közhasznú magánszervezet, amelynek deklarált célja, hogy a tagjai közé került mérnökök és tudósok hozzájáruljanak a tudomány előrehaladásához, és eredményeiket az általános jólét előmozdítására fordítsák. Az intézmény tudományos és technológiai kérdésekben az Egyesült Államok kormányát is rendszeresen segíti és tanácsokkal látja el. A szervezet a tagok javaslatára évente legfeljebb 84 új tagot és 21 új társult tagot választ. Az amerikai tudóstestületnek Szemerédi Endrén és Lovász Lászlón kívül három, családi gyökereit tekintve Magyarországhoz kötődő neves kutató – Kollár János, Lax Péter és Kálmán Rudolf – is tagja” – emeli ki az MTA honlapja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X