nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Velünk él a tudomány

A több mint 100 rendezvényből álló eseménysorozattal készül az MTA a magyar tudomány napjára.

MTI | 2013. október 26.
|  

A velünk élő, a mindennapokat átható tudomány áll a középpontban A magyar tudomány ünnepén, amelyet november 4. és 30. között tartanak országszerte – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedden az MTI-vel. A programokon olyan tudományos eredményeket ismerhetnek meg a résztvevők, amelyek felfedező kutatásokon alapuló célzott fejlesztések révén születtek meg és jelen vannak egyebek mellett az infokommunikációs eszközökben, a háztartási gépekben és a gyógyszerekben.

A Velünk élő tudomány rendezvénysorozat előadásai rávilágítanak arra, miként befolyásolja a mindennapi életben alkalmazható termékek piaci értékét és piacképességét a fejlesztés során hozzáadott szellemi értékek újszerűsége. A több mint 100 rendezvényből álló eseménysorozat hivatalos megnyitóján Pósfai Mihály akadémikus Mágneses baktériumok, természetes laboratóriumok címmel az iránytűként működő élőlények titkaiba avatja be a hallgatóságot. Bor Zsolt akadémikus nyilvános előadása a lézeres szemsebészet legfrissebb eredményeit ismerteti.

A Tudomány a diákok nyelvén program keretében Stépán Gábor akadémikus a középiskolai tananyagra építő, közvetlen hangvételű előadásában a mechanikai tételekből kiindulva tárja a középiskolás hallgatóság elé a dinamika legújabb, a közlekedéstervezésben használható eredményeit. A Diákok az Akadémián rendezvény idén új elemmel egészül ki: az InnoDiákok Fórumán az ifjú nemzedék tehetséges képviselői számolnak be az ötleteiknek teret adó, új felfedezésekre inspiráló műhelyekről. A kutatói pálya iránt már fiatalon elkötelezett diákok eredményeit mentoraik, akadémikusok, kutatásvezetők ismertetik.

November 18. és 22. között a Kutatóhelyek tárt kapukkal rendezvénysorozat keretében ismét megnyílnak az MTA kutatóhelyei: a látogatók betekinthetnek a kutatóközpontok és kutatóintézetek munkájába, valamint laborlátogatások, előadások, színes programok révén ismerkedhetnek meg a tudomány világával. Az MTA SZTAKI által fejlesztett ingyenes alkalmazás, a Guide@Hand révén az egyes fővárosi események időpontja és leírása is elérhető okostelefonokon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X