nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
150 éves animgifek!

Ki hinné, hogy már a mozgókép feltalálása előtt léteztek animgifek. – Jó, persze nem így hívták őket. Most megtekinthetők egy gyűjtő digitális gyűjteményében.

nyest.hu | 2013. december 16.
|  

Több mint 150 évvel azelőtt, hogy az első animgif felkerült volna a Buzzfeedre, az embereket már lenyűgözték a mozgó képek, és el is készítették őket. Ezeket azonban akkor még nem a ma ismert eszközökkel, hanem különböző trükkös optikai hatásokat keltő masinákkal állították elő.

Még a mozgókép megjelenése előtti időkben járunk; és mivel az embert már ekkor is izgatja a megörökített mozgás, olyan egyszerű optikai eszközöket találnak fel, amelyek képesek azt az illúziót kelteni, hogy az állóképek mozognak. Ezeket a régi eszközöket, illetve az általuk létrehozott mozgó képeket a mai GIF-ek elődeinek is tekinthetjük. Richard Blazer ezeknek a trükkös kis kütyüknek a szerelmese és gyűjtője harminc éve. „Varázslatos, ahogyan ezek az egyszerű kis eszközök élővé tesznek egy fényképet. Amikor az elsőt megvettem, olyat láttam, amit soha előtte” – emlékszik vissza szenvedélyének kezdetére.

150 éves animgifek!
Forrás: dickbalzer.tumblr.com

Az évtizedek során Blazer egyre csak gyűjtötte ezeket az optikai eszközöket, majd az elmúlt öt év során elkezdte digitalizálni a gyűjteményét, amit a The Richard Balzer Collection digitális múzeumban bárki meg is tekinthet. A következő kérdése az volt, hogyan lehetne a mai nemzedék érdeklődését fölkelteni ezek iránt a régi animációs eszközök iránt. – A válasz egyszerű: úgy kell őket megmutatni a közönségnek, ahogy működnek; nem statikus képekként, hanem animációkként. Hiszen aki szeret egy az arcán táncoló pingvint lenyűgözve nézni egy animgifen, annak ezek a mozgóképek is kedvére lesznek...

150 éves animgifek!
Forrás: dickbalzer.tumblr.com

És tényleg: Blazer megismerkedett egy fiatal Los Angeles-i grafikussal, aki segített neki digitalizálni és animálni a gyűjteményt. Az elmúlt két évben így mind több lenyűgöző gif került fel Blazer Tumblrjére. Ezzel pedig az évszázados mozgó képek hirtelen a digitális univerzum részeivé váltak.

150 éves animgifek!
Forrás: wired.com

Forrás

These Incredible Animated GIFs Are More Than 150 Years Old

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X