nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az idei év szelfijei

2013 a szelfik, azaz a mobiltelefonnal készített béna önarcképek éve volt. Melyik a legjobb, a leggusztustalanabb, a legmeglepőbb vagy a legmenőbb? – A The Guardian kiválogatta a legeket.

nyest.hu | 2013. december 14.
|  

Kár lenne tagadni, hogy 2013-as év egyik meghatározója – legalábbis az interneten – a szelfi, azaz a mobiltelefonnak készített jellegzetes önarckép felívelése volt. Politikusok, közszereplők, sőt még Ferenc pápa is lőtt elhíresült szelfit idén. Így nem annyira meglepő, hogy a szelfi (selfie) lett az elmúlt év egyik szava; lépten-nyomon találkozunk ezekkel a képekkel és magával a kifejezéssel is a híradásokban. Most a The Guardian az év végi összegzés jegyében kiválogatta 2013 szelfi legjeit: a legjobbat, a legpocsékabbat, a legérdekesebbet. – Most ezekből csemegézünk.

1. Szelfi az űrből

A szelfikészítéshez olyan különösebb indok általában nem kell. Elég, ha meg akarjuk mutatni, milyen csodálatosan feküdtük el a frizuránkat. Ha van okunk szelfit lőni, az legtöbbször az, hogy megmutassuk, hogy „itt jártam” – és a háttérben lehetőleg látsszon valami nagyon menő dolog. Ebben a kategóriában idén senki nem überelte Luca Parmitanót, aki az űrben lőtt egy szelfit. A háttérben látszik a Föld, és a sisakja üvegében tükröződik az űr... Hogy milyen fejet vág a sisak alatt? – Ezt nem tudjuk...

Űrszelfi
Űrszelfi
(Forrás: The Guardian)

2. Az idei év legjobb kacsaszájú szelfije

A szelfiken divat valamilyen idióta arckifejezést, grimaszt megörökíteni. A kacsaszáj azonban eredetileg inkább van hivatva, hogy a szexiséget tükrözze – legalábbis a készítő szándéka szerint. Ez azonban nem mindig jön be... Helen Flanagan Instagramja nagyszerűbbnél nagyszerűbb kacsaszájas portrékat kínál. Talán nem véletlen, hogy innen került az idei év kacsaszájas szelfije.

Kacsaszáj
Kacsaszáj
(Forrás: The Guardian)

3. A legjobb szelfi fiktív személytől

Ő Trevor Grand, aki szerencsére csak egy videojátékban gyilkolászik idős embereket. Ha éppen nem öl vagy káromkodik, akkor lehetőségünk van a Grand Theft Auto 5 játékban szelfit készíteni hősünkről; így készült az alábbi kép is. Kegyetlennek kegyetlen, de legalább nem valódi...

Trevor Grand
Trevor Grand
(Forrás: The Guardian)

4. A legmegbotránkoztatóbb szelfi

Trevorral ellentétben az alábbi képen látható hölgy valódi – Trevor kispályás hozzá képest. Ugyanis ha megnézzük ennek a képnek a hátterét, láthatjuk, hogy a hídon valaki éppen öngyilkosságot próbál elkövetni. A megbotránkoztató szelfi bejárta a világot; kommentárjai szerint a szelfit készítő hölgy nemhogy nem vette észre, mi zajlik a háttérben, hanem éppen azért készítette a fényképet, hogy megörökítse a pillanatot... A hídon tartózkodó fiatalembert a tűzoltóknak végül sikerült lehozniuk a hídról – de ezt a szelfizkedő hölgy nem tudhatta, amikor elkattintotta a kamerát.

A hidat érdemes nézni a háttérben
A hidat érdemes nézni a háttérben
(Forrás: The Guardian)

5. Az ide év embere az év legváratlanabb szelfijén

Ferenc pápa sokminden szimpatikusat tett és mondott ebben az évben; ő lett az év embere. Még tavasszal járta be a világsajtót az alábbi kép, amelyen fiatalok a pápa társaságában készítenek együttfit. Menő.

Ferenc pápa fiatalokkal szelfizkedik
Ferenc pápa fiatalokkal szelfizkedik
(Forrás: The Guardian)

Forrás

Selfies of 2013 – the best, worst and most revealing

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 MolnarErik 2013. december 14. 17:52

"A háttérben látszik a Föld, és a sisakja üvegében tükröződik az űr..."

Valójában pont fordítva :)

A legmegbotránkoztatóbb, az nem is selfie, hanem 1 kép 1 nőről, aki selfie-t csinál magáról.

Én még ezt is beraktam volna, mém is lett belőle

444.hu/2013/10/20/minden-idok-szelfije-vigyorogj-eppen-szulo-tanarno

1 El Vaquero 2013. december 14. 11:26

Nana! Arról nem volt szó, hogy a szelfi definíciójában benne van, hogy mobillal készült.

Információ
X