nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Éhhalál, gázolás, agyonlövés
– egy poén miatt

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni.

nyest.hu | 2014. december 30.
|  

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat, akár haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya és macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.

Éhhalál, gázolás, agyonlövés <br />– egy poén miatt
Forrás: Wikimedia Commons / Joseph Ferris III / CC BY 2.0

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán kóborolva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőkben vadászok lövik a szerencsétleneket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó ’durrogós’ napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 km-t (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak ítélve.

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva. Így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda adatai gyorsabban kideríthetőek. Kutyáinkra, macskáinkra emellett érdemes bilétás nyakörvet kötni, melyen cím, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk az intenzívebb néhány órára.

Éhhalál, gázolás, agyonlövés <br />– egy poén miatt
Forrás: Wikimedia Commons / Joseph Ferris III / CC BY 2.0

Ha megtörtént a baj, érdemes a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatvédelmi központja fokozottan figyel az elkóborolt állatokra. Az interneten is érdemes rákeresni az elveszett vagy megtalált állatokra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 szigetva 2014. december 30. 18:02

@Dödölle: Az rendben van, hogy frusztrálnak dolgok, de a cikk nem írt olyat, hogy a vadász találná meg és vinné az elkóborolt állatokat az állatorvoshoz. Csak ezért gondoltam, hogy nem, vagy figyelmetlenül olvastad.

3 Dödölle 2014. december 30. 17:48

szigetva

Olvastam. A kutyának akkor lenne valamennyi esélye, ha nála is lenne néhány töltött puska ( ld. Crocodile Dundee = egy kitömött kenguru mögül lövöldözött a részeg vadászokra... )....

Meg amíg a mocskos gazember miniszterelnök-helyettes beosztását és befolyását arra használja fel, hogy eddig védett énekes madarak elleni vadászati tilalmat feloldasson, mert ő azokra is szeretne vadászni, addig nem sok esélyt adok a kutyáknak sem... Ugyanis a vadászok nem csak az erdőkben lövik le a kutyákat, hanem mindenütt, ahol kutyát látnak, és náluk puska van... NEM a kutyáknál ....

Még, kérdés ?....

2 szigetva 2014. december 30. 12:36

@Dödölle: Te olvastad a cikket? „az erdőkben vadászok lövik a szerencsétleneket”, „ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda adatai gyorsabban kideríthetőek”

1 Dödölle 2014. december 30. 11:13

Ja. A vadász, aki ( amely ? ) a gazdájától 10 méterre szaglászó kutyát is szívfájdalom és gondolkodás nélkül kilövi, belterületen is, majd el fogja vinni az általa lelőtt "kóbor" kutyát a chip leolvasása érdekében egy állatorvoshoz, az azonosítása érdekében... Még így is, mikor szemtanúk igazolják a jogtalan levadászást, így is tagadnak, hazudnak szemrebbenés nélkül, hogy vagy nincs közük a kilőtt állathoz, vagy az nem is úgy történt !...

Qrvára naív vagy te, Orpheus Állatvédő Egyesület !!!!!....

Információ
X