nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Taxival a kisebbségi nyelvekért

Udmurtia fővárosában hívhatunk olyan taxit is, amely ingyen szállít el minket a városban bárhova. Ennek egyetlen feltétele, hogy udmurtul rendeljük.

Fejes László | 2012. július 19.
|  

Udmurtia fővárosában, Izsevszkben körülbelül 700 000 ember él, de csak a töredékük udmurt – ráadásul a városba kerülő udmurtok nagy része nem használja anyanyelvét. Éppen ezért egy új projekt arra biztatta őket, hogy szólaljanak meg udmurtul. Ha összeszedték a bátorságukat, nem kevés pénzt spórolhattak meg.

Ha ugyanis július 19-én reggel kilenc és este hét között udmurtul rendelték meg a Zsuzsa (Жужа, de a tulajdonos szerint latin betükkel Zsuzsának írandó) nevet viselő taxi szolgáltatásait, nem kellett fizetniük a fuvarért. Ráadásul a kocsiban menet közben udmurt számokból álló zenei összeállítást hallgathattak. A taxi tulajdonosa maga is udmurt, szívesen vesz részt udmurt rendezvényeken. A taxit nemcsak telefonon lehetett megrendelni, hanem a cég Kapcsolatban-oldalán és Twitter-falán is. Állítólag az akció nagy sikerrel zárult, a taxi egész nap foglalt volt.

A Zsuzsa profilképe a Kapcsolatbanon
A Zsuzsa profilképe a Kapcsolatbanon
(Forrás: Kapcsolatban)

A képet kissé árnyalja, hogy a cég Kapcsolatban-oldala szinte kizárólag orosz nyelvű, és a Twitter-oldalon is többségben vannak az orosz nyelvű bejegyzések. Mindenesetre a tulajdonos szerint lesz még hasonló akció. Ha Izsevszkebn töltünk néhány napot, érdemes lesz figyelni a Zsuzsa oldalát!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X