nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tol babaj
Az udmurt télapó

Nem, nem késtünk el a hírrel. Oroszországba ugyanis nem karácsonykor, hanem újévkor jön a télapó. Ebben pedig nyakig benne vannak a finnugorok.

Fejes László | 2011. január 1.
|  

Gyanús dolog, hogy a télapó a lehető legkülönbözőbb módokon kerül kapcsolatba a finnugorokkal. Európában sokan hiszik, hogy a télapó a finnországi Lappföldön él, de az oroszországi „központi” télapó is a komik nagy téritőjének szülővárosában ütött tanyát. Nem akarnak lemaradni az udmurtok sem.

Az udmurt télapó
Forrás: rcto.ru

Tol Babaj, az udmurt télapó az udmurt Svájcban, a Sarkani járásban, annak is Tyitovo nevű falujában él és fogadja vendégeit – idén harmadik éve. A tavalyi évben összesen háromezer látogatója volt, idén már december elején ennyien feliratkoztak valamelyik fogadóórájára, december közepére pedig az ötezret is elérte a jelentklezők száma. A hírek szerint a legtöbb gyerek notebookot, mobiltelefont vagy műanyag sílécet kér a télapótól. Bár természetesen a kívánságok többségét a télapó nem tudja teljesíteni, minden levélre választ küld. Az udmurt télapónál különböző udmurt mesefigurákkal is találkozhatnak a gyerekek.

Az udmurt télapó azonban újév előtt sem ül folyamatosan otthon. December 30-án például az Izsevszk melletti Ludorvajban, az ottani szabadtéri néprajzi múzeumban tartott rendezvényen vesz részt. Az ide látogatók gyógynövényekből készült teákat és perepecst kóstolhatnak, illetve síelhetnek, szánkózhatnak.

Az udmurt télapónak saját honlapja is van, mindössze egy órával, mely az újévig hátralevő időt mutatja: ezen is minden oroszul van. A hírek arról nem szólnak, hogy milyen nyelven beszél a gyerekekkel az udmurt télapó.

Források

Удмуртский дед мороз-Тол Бабай (Шарканский район)

Инбам улысь «Лудорвай» музей Выль арлы сизем ужрадъёсты

Маленькие жители Удмуртии не могут добраться до Тол Бабая из-за гололеда

На Новый год удмуртский Тол Бабай ждет в гости более 3 тысяч человек

Нылпиос Тол Бабайлэсь куро ноутбукъёс, сотовой телефонъёс но пластик куасъёс

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 elhe taifin 2011. január 2. 19:29
2 El Mexicano 2011. január 2. 18:11

@NZska: A nyelvrokonság nem egyenlő a népek rokonságával. Európa szinte összes népe keverék. Indogermán nép sincs, az is csak egy nyelvcsaládot jelöl. Éppen ezért a finnek sem lehetnek indogermánok, már csak azért sem, mert nem indoeurópai nyelvet beszélnek. A finnugor pedig az uráli nyelvcsalád egyik ága (a másik a szamojéd). A finnek finnek, a magyarok pedig magyarok, mindenféle népek keveréke, akik megfordultak itt. Ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen nyelvet beszélünk. A spanyolok sem rómaiak (de még az olaszok sem), mégis latin nyelvet beszélnek.

1 NZska 2011. január 1. 17:05

Milyen "kár", hogy se finnugor népcsoport, se finnugor nyelv nincs!

Remélem, azt meg senki nem gondolja itt, hogy mi finnugorok vagyunk???

És nem csak azért nem, mert mi szkíták, a finnek pedig indogermánok, de pl.azért IS.

Információ
X