nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Digitális szombat
Udmurt helyesírás-ellenőrző, karakterkészlet és billentyűzetkiosztás egy csomagban

Az egykor nálunk is ismert kommunista szombatok ma is divatosak Oroszországban. Ilyenkor az emberek összegyűlnek, hogy valamilyen munkát együtt, fizetség nélkül végezzenek el. Tipikus esetben szemetet szednek, játszótereket, parkokat hoznak rendbe. Udmurtiában azért fogtak össze, hogy létrehozzák az udmurt nyelv számítógépen való használatához szükséges eszközöket.

Fejes László | 2011. június 9.
|  

Az első számú megoldandó problémának az udmurt karakterek létrehozását tartották. Nem egészen világos, miről van szó, hiszen a sajátos udmurt betűk már régóta részei a Unicode-nak, és a most forgalmazott operációs rendszerekhez tartozó legfontosabb karakterkészletekben megvannak. A régebbi rendszereken, pl. az XP-ken még nincs meg, de ehhez is letöthető a megfelelő frissítés, sőt, máshonnan is régóta elérhetőek a megfelelő karakterkészletek.

Ha megvannak a karakterek, akkor ezeket be is kell gépelni. Ennek érdekében új billentyűzetet készítettek: a mellékjeles betűket az AltGr és a megfelelő mellékjel nélküli betű billentyűjének megnyomásával lehet beírni. Nem egészen világos, ezt miért kellett kifejleszteni, hiszen hasonló Windowsra már korábban is létezett (ezen az udmurt mellett a mari és a komi karaktereket is elérhettük), linuxon pedig rég megoldották a problémát.

A harmadik elem a helyesírás-ellenőrző, mely egyelőre állítólag csak Firefoxon és Operán működik. Míg új karaktereket létrehozni, új billentyűzetkiosztást alkotni nem igazán bonyolult, addig a helyesírás-ellenőrző elkészítése igen nagy teljesítmény. Sajnos fogalmunk sincs hogyan működik: a helyesírás-ellenőrzőhöz szükség van egy morfológiai elemzőre vagy generátorra: ilyen tudtunkkal csak egy van, azt viszont aligha használták.

Sajnos a fejlesztések csak egy csomagban tölthetőek le, az viszont egy exe-fájl, így a modulok használatára csak Windowson van mód. Ha valakinek van vele tapasztalata, kérjük, jelezze kommentben!

Forrás

Гожъяськы шонер!

В ижевском вузе продолжается цифровой субботник

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X