nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hamis a nyanya
Már a nagyikat is hamisítják

Minden udmurt nagyinak meg kell adni a lehetőséget, hogy megmutassa magát a színpadon – hiszen a biznisz az biznisz. Eláruljuk, honnan jönnek az új Buranovói Nagyik, és hogy a régieknek miért nincs képük az üzlethez.

Rénhírek | 2014. szeptember 17.
|  

Bizonyára olvasóink közül sokan emlékeznek a Buranovói Nagyikra, akikről a 2010-es Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán hallhattunk először, 2012-ben pedig Party for everybody! Dance! című dalukkal második helyezést értek el a nemzetközi döntőben. A nagyik sikerhadjárata Oroszországon belül tovább folytatódott, falujuk nevét például márkanévként védették le. Az üzleti lehetőségek azonban ezzel még nem merültek ki.

Ha valaki mostanában látja az együttest fellépni, ne csodálkozzon, ha az arcok nem lesznek ismerősek. Pillanatnyilag Buranovói Nagyik (Бурановские Бабушки) néven egy másik együttes lép fel, és az eredeti együttes tagjai kénytelenek a Nagyik Buranovóból (Бабушки из Буранова) nevet használni – számol be róla a Моя Удмуртия (Az én Udmurtiám) rádió- és tv-csatorna hírportálja. Az új együttesről a nénik is csak nemrég értesültek – az internetről. Róluk azt terjesztik, hogy betegeskednek, holott kutya bajuk, maguk is szívesen fellépnének.

Az új együttes vezetői szerint egy olyan projektről van szó, mely minden udmurt nagymamának lehetőséget adna fellépni, megmutatni, mire képesek a színpadon. Ugyanakkor az új együttesben professzionális művészek is fellépnek. Az új Buranovói Nagyik nem is Buranovóból, hanem Ludorvajból vannak. (Ludorvaj erős az etnobizniszben: a fővároshoz közel eső faluban működik a reprezentatív udmurt skanzen is.)

Anna Prokopjeva, az új együttes művészeti (!) vezetője szerint „Történt, ami történt. Ilyenek a show-business szabályai. Ezt nem művészetnek, hanem üzletnek hívják. És az üzletnek megvannak a maga szabályai.”

Hamis a nyanya
Hamis a nyanya
(Forrás: Wikimedia Commons / oulsn / CC BY-SA 2.0)

E szabályok, azaz a korábban velük kötött szerződés szerint a nagyiknak pillanatnyilag ahhoz sincs joguk, hogy fényképeiket árulják. Az eredeti együttes vezetője, Olga Tuktarjova  viszont azt nyilatkozta, hogy ezeket a szabályokat meg fogják szegni annak érdekében, hogy ne szegjék meg belső szabályaikat.

A nagyikat azért érintik különösen érzékenyen a történtek, mert bevételeik nagy részét eddig is falujuk rendbehozatalára, különösen a templom újjáépítésére fordították. Jelenleg a templomépítés miatt kb. kétmillió rubel (kb. 12 és fél millió forintnyi) adósságuk van, az utóbbi nyolc hónapban viszont semmilyen jövedelmük nem származott a fellépésekből. Bár a másik együttes bevételeiből járna nekik, ebből nem akarnak semmit elfogadni. Ugyanakkor remélik, hogy a templom építése folytatható, és még lesz pénzük.

Sajnos a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy mikor, kikkel és milyen szerződést kötöttek a nagyik, de most az új együttessel kapcsolatban a korábban a nagyik producereként szereplő Kszenyija Rubcova nyilatkozik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X