nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pécsett finn hetek kezdődnek

A fafaragásairól nevezetes finn Puunkuokkijat (Favájó) csoport kiállításának megnyitójával kezdődik az idei Pécsi Finn Hetek.

MTI | 2011. április 6.
|  

A finn művészeti csoport (Matti Kurkela, Kari Kärkkäinen és Seppo Kalliokoski) PUU/FA/DRVO/LES című kiállítása kedden nyílik a Pécsi Nádor Galériában. A Puunkuokkijat többek között arról híres, hogy felélesztette az ősi finn mesterséget, a ladikkészítés tudományát.

A fa Finnországban a kézművesség, az építészet és a használati tárgyak készítésének egyik fontos alapanyaga. A csapat ezúttal nagyméretű, több méteres faszobrokkal érkezett Pécsre. Az április 26-ig látható tárlatot Kator György, Finnország tiszteletbeli konzulja, Harriet Lonka, a Finn Kulturális, Tudományos és Gazdasági Központ (Finnagora) vezetője és Szatyor Győző szobrászművész, a Baranya Megyei Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke nyitja meg. A kiállítás ideje alatt válogatás tekinthető meg Nácsa János és Sütő László finn képeslap-gyűjteményéből, valamint filmekkel és finn zenével várják a látogatókat.

A Pécsi Finn Hetek keretében négy előadást is hallhatnak a finn kultúra iránt érdeklődők a Nádor Galériában. Április 6-án képes beszámolót tart Petrétei Kristóf lappföldi élményeiről, április 8-án Farkas Judit a finn nyelv érdekességeit tárja a hallgatóság elé. Április 14-én a finn oktatási rendszerrel ismerteti meg az érdeklődőket Egerszegi Andrea és Tándor Szilvia, április 20-án pedig Tóth Károly a finn himnuszról, Anja Haaparanta a Kalevaláról, Végh József pedig a Lahti–Pécs testvérvárosi kapcsolatról beszél.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X