nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem is Hitler, inkább Mannerheim. Jó, akkor Chaplin.

Megtaláltuk a szegény sorsú, diktátoros „bajusza” miatt elhanyagolt, végül örökbe fogadott és átnevezett cica finnugor hasonmását! Hasonmásait. De hogy jön ide Gustaf Mannerheim és Charlie Chaplin?

Jukka-Pekka | 2011. augusztus 13.
|  

Korábban már beszámoltunk arról a cicáról, aki első nevét (Kitler) Adolf Hitlerre emlékeztető „bajusza” miatt kapta. Ő azóta új névvel és új gazdával is rendelkezik, története pedig bejárta a világot.

A finn bulvársajtó különösen rákapott a hírre, mi már a harmadik cikket olvastuk a témában. Az Ilta-Sanomat gőzerővel keresi Finnország történelmi macskáit, a lelkes olvasók nem is restek beküldeni házi kedvenceik fotóit. A „Hitler-macskák” után most úgy tűnik, egy új hadvezér és hasonmása hódít: Carl Gustaf Emil von Mannerheim marsall és a hat éves Charlie. Charlie-t a gazdája Adolf Hitler hasonmásnak küldte be, de a szerkesztők szerint a cica jobban hasonlít Finnország hős hadvezérére.

Nem is Hitler, inkább Mannerheim. Jó, akkor Chaplin.
Forrás: Ilta-Sanomat

De milyen jól jön nekünk ez a lelkesedés arra, hogy utánanézzünk, ki is volt az a Mannerheim marsall, a hős katona és politikus.

Mannerheimet a finn állam megteremtőjeként és a finn függetlenség legendás védelmezőjeként tartják számon.

A svéd és német gyökerekkel rendelkező Mannerheim kadétiskolában kezdte tanulmányait. Magát néprajzkutatónak álcázva bejárta Ázsiát, hogy felmérje Japán és Kína besúgóhálózatát. Az első világháborúban osztrák-magyar fronton harcolt, majd 1917-ben a hazatért Finnországba és nagy szerepet vállalt a finn függetlenség kivívásában. Az 1918-as finn polgárháborúban a győztes fehérek oldalán harcolt. A téli háborúban ő vezette azt a mindössze 175 ezer katonából álló finn hadsereget, ami feltartóztatta az egymilliós szovjet haderőt, de később a túlerővel szemben vereséget szenvedett. A lappföldi háborúban pedig szintén ő volt az, aki katonáival kiűzte a Lappföldön kéretlenül állomásozó német csapatokat. 1944 és 1946 között ő volt Finnország elnöke, majd a következő évben Svájcba utazott, utolsó éveit itt és Portugáliában töltötte.

Nem is Hitler, inkább Mannerheim. Jó, akkor Chaplin.
Forrás: Wikimedia Commons / Helmut Laxin

1946 óta június 4-én, azaz Mannerheim születésnapján ünneplik a finn Fegyveres Erők Napját. Ilyenkor a háborúban elesett hősök emlékműveit, illetve az ő sírját koszorúzzák meg.

Az Ilta-Sanomat szavazást indított, hogy megtudja, olvasói szerint kire hasonlít igazán a cica. Egyenlőre azonban úgy tűnik, hogy nem várt fordulat állt be, és a mérkőzés Charlie Chaplin javára fog eldőlni.

Forrás

Ilta-Sanomat: Onko tämä kissa Hitlerin vai Mannerheimin viiksikaima?

Rubiconline: 1867. június 4. | Mannerheim finn elnök születése

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X