nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hitlerre hasonlít, nem kellett senkinek

Sokáig nem akarta örökbe fogadni senki azt a godmanchesteri cicát, amely gondozóit különös bajusza miatt Adolf Hitlerre emlékeztette. De semmi gond, már új neve van.

nyest.hu | 2011. augusztus 2.
|  

A hat hetes macskát az út szélén találták, nagyon rossz állapotban. A godmanchesteri Wood Green állatmenhelyre kerülése után felépült, de sokáig senki sem akarta örökbe fogadni.

A gondozók szerint a cica orra alatti fekete folt nem tetszett a látogatóknak, mert Adolf Hitler jellegzetes bajuszára emlékeztet.

Hitlerre hasonlít, nem kellett senkinek
Forrás: woodgreen.co.uk

Az sem lehetett nagy segítség, hogy éppen ezért a cica a Kitler nevet kapta, amit kreatívan a kitty (cica) és a Hitler szavakból alkottak. Szóösszerántásnak hívjuk ezt a szóalkotásmódot, amikor két különböző jelentésű szó hangalakjának keveredésével új szó jön létre. Így lett például a citromból és a narancsból citrancs, ami egy hamvába holt kísérlet volt a grépfrút magyarítására, illetve a csőből és az orrból csőr a nyelvújítás során.

A brit Metro újság szívszorító tudósítása után a menhelyre közel félezer telefonhívás és email érkezett be szerte a világból, Kitlernek pedig végre lett gazdája. Az új gazdával végül új nevet is kapott: mostantól Luminusnak (latinból ’fénylő’, ’világos’, ’ragyogó’) hívják.

Mint kiderült, Kitler nincs egyedül.

Forrás

Metro: Kitler, the kitten who looks like Hitler, finds a new home

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 doncsecz 2011. augusztus 2. 18:17

Egy tévedést ejtettem: Bedrič csak 1961-62 készítette a Tom és Jerryt, tehát később, de akkor is az ő formátuma a legjobb.

1 doncsecz 2011. augusztus 2. 15:41

Hát ez már elég beteges: nagyapám kis vékonybajuszkát hordott mint Dolf bácsinak volt, megjegyzem ez már Hitler előtt nagy divatnak örvendet. De még mindig vannak nagyon soka akik ilyen bajuszkát viselnek az idősebb generációból. Persze voltak páran akik nem átalottak gúnyolni a nagyapámat, hogy Adolf Hitler és én Hitler unokája vagyok.

A meglepő még az ebben a cikkben, hogy a Tom és Jerry rajzfilmnek is van egy epizódja, ahol Jerrynek sikerül a macskát kipenderítettni a házból és miután megszabadul tőle felidézi a régi emlékeket amikor még mennyit kergették egymást. Tom egy képére ráfesti egy égett gyufaszállal a fekete elnyalt hajat és vékony bajuszt, s miután felismeri benne Hitlert, leköpi. (Ahogy Tom és Jerry szóba került meg kell, hogy mondjam ez inkább csehszlovák rajzfilm, mintsem amerikai. A legelső epizódokat kellene megtekinteni, amikor Vacláv Bedrič rendezte a rajzfilmet, cseh emigráns volt. A Tom és Jerry ekkori formátuma, a színek, a zene, a hangulat teljes mértékben a csehszlovák rajzfilmek stílusát mutatja és talán nem véletlen, hogy az animációs rendező és a zeneszerző Steven (Stjepan) Koniček is csehek voltak).

Információ
X