nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az utolsó pillanatban
Mégis indul anyanyelvi tanárképzés

A Sziktivkari Állami Egyetemen az utolsó pillanatban dőlt el, hogy a 2011-2012-es tanévben mégis indul komi nyelv és irodalom szakos képzés.

Fejes László | 2011. július 7.
|  

Az egyetem vezetése nem különített el pénzt a komi szakos képzésre, közölte a finugor.ru-val Marina Fegyina, a Sziktivkari Állami Egyetem komi nyelv és irodalom tanszékének, illetve a Finnugor Tudományos-Oktatási Központjának vezetője, aki egyben a Castrén Társaság helyi koordinátora is.

Az intézkedés oka az volt, hogy az egyetem sokkal kevesebb föderációs támogatást kap, és ennek megfelelően jelentősen csökkentette a férőhelyeket a bölcsész szakokon. Fegyina elmondása szerint már jó ideje tudták, hogy kérdéses a komi szakos csoportok indítása, de az egyetem semmit nem tett a helyzet megoldásáért. Véleménye szerint ez szégyen az egyetem vezetésére és a köztársaságra nézve, melyek a finnugor világ központjaként hirdetik magukat. A hatóságok és az egyetem nem voltak képesek tárgyalóasztalhoz ülni és lehetőséget találni a komi szakemberek képzésére. A diákok pedig beadták jelentklezésüket a szakra, de úgy tűnt, hiába.

A Sziktivkari Állami Egyetem történetében ez lett volna az első eset, hogy nem indul komi szakos csoport. Fegyina szerint ez súlyosan érintette volna a komi tanszék munkáját, mivel így a tanároknak csökkent volna az óraszámuk.

Július ötödikén azonban váratlan fordulat következett be. A köztársaság vállalta, hogy saját forrásaiból pótolja a kieső föderációs támogatást. A jelentkezési határidőt kitolták július huszadikáig: összesen huszonöt fő felvételét tervezik. Marina Fegyina szerint így is éppen elegen jelentkeztek.

Alekszej Tyiomofejev, a Sziktivkari Állami Egyetem rektorhelyettesének elmondása szerint az egyetem már többször beleütközött a nemzetiségi oktatás problémáiba. Szerinte a tankörök indítása csak a problémák egyik része. Míg évekkel korábban hétszáz olyan diák végzett, aki anyanyelvként tanulta a komit, az utóbbi években ez a felére csökkent. Bár létezik komi nemzetiségi gimnázium, onnan egy diák sem jelentkezik komi szakra: a diákok inkább Moszkvába vagy Szentpétervárra mennek tanulni.

A rektorhelyettes szerint a problémát csak úgy lehet megoldani, ha az embereket motiváltá teszik a komi nyelv használatában.  Így például a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek nyelvpótlékot kellene fizetni, ha tudnak komiul. Ebben az esetben motiváltak lennének a nyelv tanulásában, használatában.

Forrás

Абитуриенты не смогут изучать коми язык и литературу в Сыктывкарском университете

Сыктывкарский университет сохранит в этом году прием на коми филологию

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X