nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar szaktanterem nyílt Kudimkarban

A magyar állam a komi-permjákok között is népszerűsíti a magyar nyelvet és a magyar kultúrát. De mit és hogyan közvetítenek – illetve mit lehet erről tudni?

Fejes László | 2012. május 2.
|  

Mint a finugor.ru beszámol róla, a komi-permják főváros Etnokulturális Központjában magyar „dolgozószobát”, „szaktantermet” (kabinyet) nyitottak. Hasonló intézmények már több orosz városban, főleg a finnugor területek központjaiban működnek: Petrozavodszkban, Szaranszkban, Joskar-Olában, Sziktivkarban és Hanti-Manszijszkban, illetve a finnugor területeken kívül Szentpétervárott, Permben és Jekatyerinburgban. Ezek a Balassi Intézethez tartoznak, és a moszkvai Magyar Kulturális Központ látja el őket könyvekkel, elektronikus adathordozókkal és felszerelésekkel. Feladatuk a magyar kultúra népszerűsítése, illetve a tudományos és kulturális kapcsolatok ápolása. 

Az Etnokulturális Központ munkatársai remélik, hogy a „kabinyet” nemzetközi profilt ad az intézménynek, és ez növeli népszerűségét. A központ helyzetét többek között az is nehezíti, hogy a központ meglehetősen távol esik a város központjától, és a helyi útviszonyok következtében ősszel és tavasszal csak gumicsizmában közelíthető meg.

A finugor.ru egy korábbi cikkéből az is kiderül, hogy Kudimkarban pillanatnyilag mintegy 60 hallgató tanul magyarul: ők pénzügy és hitel, alkalmazott (közgazdaságtani) informatika, illetve katasztrófavédelem szakon tanulnak. Azt, hogy ők magyarnyelv-tudásukat miként fogják hasznosítani szakmai fejlődésükben, nem tudjuk. Az előbbi cikkhez mellékelt fotó alapján azonban úgy tűnik, a rovásírás elsajátítása mindenképpen hasznos lehet.

Magyar szaktanterem nyílt Kudimkarban
Forrás: finugor.ru

Mint az erről beszámoló cikkből kiderül, a magyar nyelvet Tóth Szilárd, a Tallinni Egyetem doktorandusza, a Tallinni Egyetem Narvai Főiskolája Észt nyelvi lektorátusának előadója tanítja, aki jelenleg Izsevszkben él, és onnan utazik intenzív nyelvi kurzusokat tartani.  

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X