nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Komiföld, Darázs, Szikra, Visszhang
Komi, hanti és manysi újságok a neten

A Komi Köztársaság médiaholdingja weboldalt nyitott, ahonnan letölthetőek a legfontosabb komi nyelvű sajtókiadványok.

Fejes László | 2011. február 1.
|  

Az oldalon komi és orosz nyelvű hírek is olvashatók, de a legfontosabb, hogy pdf-ben letölthetőek a komi nyelvű újságok és magazinok számai. A négy letölthető kiadvány: a Komi mu (Komiföld) című, hetente háromszor megjelenő politikai „napilap”, a Csuskanzi (Darázs) című havi szatirikus magazin, a Bi kiny (Szikra) című havi gyermeklap és a Jölöga (Visszhang) című havi ifjúsági magazin.

E kiadványok néhány korábbi, 2005-ös száma elérhető a Finnugor elektronikus könyvtárban, akárcsak a Hanti jaszng (Hanti nyelv) című újság néhány 2005-ös száma.

A Hanti Jaszng 2007-es (2008-asnak feltüntetett), 2009-es és 2010-es évfolyamának nagy része letölthető a Hanti-Manysi körzet információs-ismeretterjesztő portáljáról. Ugyanitt megtaláljuk a Hantlije 'Hanticska' című gyermekújság két számát is.

Ugyanezen az oldalon megtaláljuk a Luima szériposz (Északi fény) című manysi újság 2007-es, 2009-es és 2010-es számait, továbbá a Hótalakve (Napocska) című gyermekújság két számát.

Sajnos az obi-ugor oldalakról nem minden feltüntetett szám tölthető le, és néha a letölthetőknél is háromszor-négyszer kell próbálkozni. Azoknak azonban, akik eredeti szövegekhez szeretnének jutni nyelvtanulás céljából, megéri a fáradságot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X