nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Melankólia Tamperéből
Heijaste: Hetkille (A pillanatoknak)

Tamperében különösen pezsgő zenei életet találunk, innen nem egy sikertörténet indult már, talán a legemlékezetesebb a Negative-é, azé a fiatal zenészekből álló zenekaré, amely a középiskolai rendezvényekből finnországi, majd európai turnékig nőtte ki magát, sőt Japánban is hódít.

Sunnuntaiset lapset | 2011. június 26.
|  

A Rénhíreken kevés sikeresebb tamperei zenekart tudunk bemutatni, mivel a legtöbb angolul ír dalszöveget, hogy így törjön babérokra nemzetközi színtéren is. Vannak azért finnül alkotó zenészek is Tamperében, mint például a már terítékre került Uniklubi. Mostani választottunk zenéje sem nélkülözi a finn melankóliát.

A Heijaste (Reflex) szekere 2005-ben indult meg, amikor a fiatal tamperei zenészek aláírták első szerződésüket egy koncertszervező ügynökséggel. Melankolikus rockzenéjükkel végigturnézták Finnországot, rajongókat gyűjtöttek, majd 2007-ben leszerződtette őket a Hype Records, az a kiadó, amely a legnépszerűbb tamperei zenekarok útját is egyengeti. Debütáló albumuk Silta yli kaiken (Híd minden felett) címmel még abban az évben meg is jelent. Az általunk választott dalhoz készült a zenekar eddigi egyetlen klipje. Ne tévesszen meg minket a látvány, ugyanis a finn rockerektől megszokott vad külsőhöz most is érzelmes dalszöveg tartozik. Íme a dal és a fordítás:

Hetkille

Meidän historiaan
Kuuluu kyyneleet tosiaan
En silti voisi kuvitellakaan
Sinusta luopumaan

Anna hetkille mahdollisuus
Sinä olet minun omaisuus
Olet aina vaan kauniimpi
Sinä olet minun taivaani

Kasvot kertovat tunteesi
Paremmin, kuin sata sanaa huulillasi
Ja poskilla kyyneleesi
Avaavat arpeutuneet haavani

A pillanatoknak

A mi történetünkhöz
Bizony könnycseppek tartoznak
Mégsem tudom elképzelni
Hogy elváljak tőled

Adj a pillanatoknak lehetőséget
A tulajdonom vagy
Egyre gyönyörűbb vagy
Te vagy nekem a mennyország

Az arcod elárulja az érzéseidet
Jobban, mint száz szó az ajkaidról

És arcodon a könnycseppek
Felszakítják behegedt sebeimet

Beszélt nyelvi jellegzetességeket jelen esetben nem tudunk megemlíteni (kivéve azt, hogy a  kuuluu kyyneleet 'könnycseppek tartoznak' szerkezetben nincs számbeli egyeztetés: az utolsó versszakban viszont kétszer is van), leginkább azért, mert ebben a dalszövegben nincsenek. Érdekes, ahogy ezek a fiatal, laza zenészek hírolvasókat megszégyenítő irodalmi nyelven közvetítik a mondanivalójukat, még akkor is, ha ez talán egy kissé kimódoltnak hat.

Linkek

Heijaste a Facebook-on

Hivatalos oldal

Negative zenekar

Még több finn zenekar

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X