nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hangos nyelvemlékek

Száz éve rögzített hanganyagok hevernek bécsi és berlini archívumokban arra várva, hogy nyelvészek és néprajztudósok feldolgozzák őket.

Fejes László | 2012. szeptember 27.
|  

Az első világháború idején Németországban az orosz hadifoglyok közül kiválogatták a különböző nemzetiségek képviselőit, és nyelvészeti kutatásokhoz adatközlőként használták őket. A hangfelvételek készítésének ötletével Wilhelm Doegen állt elő. A háború éveiben a Porosz Fonográfiai Társaság megbízásából 32 hadifogolytábort bejárva 215 népcsoport képviselőjével készített különböző hangfelvételeket. A felvételek gramofonra, illetve Edison-féle fonográfhengerekre készültek: az anyagot összesen másfél ezernél több lemezre és több mint ezer hengerre rögzítette. A rögzített anyag szövegét feljegyezték és németre fordították, a zenei felvételekhez időnként kottalejegyzést is készítettek. Sajnos azonban az anyagot sosem publikálták, a legutóbbi időkig csak a berlini hangarchívum falai között voltak kutathatóak.

Benedikt Haller szentpétervári német konzul szeptember 26-án Sziktivkarban ezek közül a felvételek közül adott át komi nyelvűeket  a Komi Nemzeti Múzeum hangarchívumának. A hanganyagok terjedelméről és pontos tartalmáról egyelőre nincs hír.

A német konzul már korábban is adott át hasonló hangfelvételeket. Idén februárban a komi nép X. találkozóján átadta a Pityirim Szorokin Örökségvédelmi Központnak azokat a Szemjon Ploszkovval készült felvételeket, melyeket 1916-ban készítettek Ausztriában. A felvételen egy népdal (Гöгöр, гöгöр же нин меöй öтнам... – Körös-körül már csak én vagyok egyedül) és egy medvevadászatról szóló elbeszélés hallható. A Komi Köztársaság elnöke akkor kifejezte meggyőződését, hogy a felvételek egy regionális digitális hangarchívum alapját fogják képezni, és a hanganyagok elérhetőek lesznek minden érdeklődő számára.

A Berlinben őrzött hanganyagokhoz hasonlóakat őriznek Bécsben is. 1915 és 1918 az Osztrák-Magyar Monarchia hadifogolytáboraiban is dolgoztak szakemberek hadifoglyokkal. A komikkal Fokos-Fuchs Dávid Rafael foglalkozott: ekkori gyűjtőmunkáján alapul népköltészeti szöveggyűjteménye (Volksdichtung der Komi (Syrjänen), 1951), illetve jelentős részben nyelvjárási szótára is, mely máig a legterjedelmesebb komi szótár (Syrjänisches Wörterbuch I.-II.). Ez utóbbihoz azonban felhasználta az 1911–13-as komiföldi utazása során gyűjtött anyagot is.

Forrás

Германский дипломат передаст в Национальный музей Коми записи на коми языке от пленных Первой мировой войны

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X