nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Tamara Tyepljasina

Márciusban töltötte volna be 91. életévét az udmurt nyelvjárástan jelentős kutatója, az első udmurt nyelvemlékgyűjtemény szerkesztője.

Rénhírek | 2015. január 14.
|  

Tamara Ivanovna Tyepljasina 1924-ben született a nyugat-udmurtiai Malaja Kiznya faluban. Hét év általános iskola elvégzése után Izsevszkbe került, ahol munka mellett, esti iskolában tanult tovább. 1941-ben felvették az Udmurt Tanárképző Főiskola irodalom szakára, ám a következő évtől 1944-ig a karjalai fronton, majd 1946 januárjáig a távol-kelet hadszíntéren légvédelmi tüzérként szolgált.

Tamara Ivanovna Tyepljasina
Tamara Ivanovna Tyepljasina
(Forrás: pp-udmurt.ru)

Tanulmányait a Leningrádi Állami Egyetem orientalisztikai karának finnugor szakán folytatta, itt 1949-ben szerzett diplomát. Visszatért Udmurtiába, a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának izsevszki fiókintézetében dolgozott. 1955-ben Moszkvában védte meg kandidátusi értekezéset, mely Tilovaj község udmurt nyelvjárásáról szólt. Témavezetője Vaszilij Iljics Litkin volt: a nála harminc évvel idősebb kutatóval nemsokára össze is házasodott, és munkáját férje mellett folytatta Moszkvában, az akadémia Nyelvtudományi Intézetének finnugor osztályán.

Fő művének az 1970-ben megjelent Язык бесермян (A beszermánok nyelve) című nyelvjárástani monográfiája. Ebben fejtette ki elképzelését, mely szerint a beszermánok az északi udmurtok közé ékelődött és eludmurtosodott, ám eredetileg török (csuvas) nyelvű népesség. Ma már ezt az elképzelését elvetik, úgy vélik, a beszermánok olyan déli nyelvjárást beszélő udmurtok voltak, akiknek nyelvjárására erősen hatottak a szomszédos udmurt nyelvjárások (és viszont). Ettől függetlenül Tyepljasinának a beszermánra és az északi udmurt nyelvjárásokra vonatkozó leírásai értékesek, gyűjtései és elemzései máig a legfontosabb források közé tartoznak – különösen azért, mert a beszermán az udmurt nyelvjárások közül is az egyik legveszélyeztetettebb, mára szinte kihaltnak tekinthető.

Nyelvjárástani munkái mellett jelentősen hozzájárult az udmurt nyelvtörténet kutatásához is: kiadta a 18. századi udmurt nyelvemlékeket. Foglalkozott névtani kutatásokkal, különösen a személynevekkel és a földrajzi nevekkel: 1980-ban jelent meg a témának szentelt Антропонимические модели пермских языков (A permi nyelvek személynévmodelljei) monográfiája.

Tamara Ivanovna Tyepljasina 2014. december 24-én hunyt el.

Források

Тепляшина Тамара Ивановна

Тепляшина, Тамара Ивановна

Ушла из жизни удмуртский лингвист Тамара Тепляшина

Памяти Тамары Ивановны Тепляшиной

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X