nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyűlöletkeltés miatt ítélték el

Az Oroszországból jövő hírekben mindig van valami bizonytalanság. Nem elég, hogy nem tudjuk a nevét annak, akiről szó van, fogalmunk sem lehet arról, hogy bűnös vagy ártatlan. A kisebbségek elleni izgató ellen lépnek fel a hatóságok, vagy arra használják a törvényeket, hogy leszámoljanak az okvetetlenkedőkkel?

Fejes László | 2011. október 13.
|  

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Komi Köztársaságban per indult Vlagyimir Moszalovics ellen, amiért az izsmai járás honlapjára a komi kisebbség ellen izgató megjegyzéseket tett.

A legújabb hírek szerint a vádlottat (akinek nevét ezúttal Maszalovicsnak írják), akit a törvény szerint két év szabadságvesztésre ítélhettek volna, végül csupán 8 hónap kitelepítésre ítélték. A büntetést egy kolóniában (oroszul колония-поселения, szó szerint ’kolónia-település’) kell letöltenie. Az ilyen kolóniákban a rabok nincsenek elkülönítve, és a településen belül nem is őrzik őket, szabadon mozoghatnak. A kolóniába való száműzetés jogilag nem is minősül szabadságvesztésnek.

Tulajdonképpen örömmel állapíthatnánk meg, hogy Oroszországban nem lehet büntetlenül a kisebbségek ellen uszítani. Az ügy szépséghibája azonban, hogy Moszalovics (vagy Maszalovics) tagadja, hogy a bejegyzések tőle származnának. Állítása szerint azért koholták ellene a vádakat, mert összekülönbözött az Izsmai járás önkormányzatával, illetve rendőrségével. Ilyen messziről pedig nehéz eldönteni, kinek is van igaza.

Forrás

За унижение коми народа житель Коми получил приговор

Колония-поселение

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X