nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ENSZ előtt a nganaszan kérdés

Pavel Szulandziga, az ENSZ őshonos népekkel foglalkozó állandó bizottságának elnökhelyettese előadást tartott a kis lélekszámú oroszországi őshonos népek helyzetéről az ENSZ gazdasági, szociális és kulturális jogok bizottsága előtt Genfben, illetve az ENSZ állandó bizottsága előtt New Yorkban.

Fejes László | 2011. május 19.
|  

A finugor.ru információi szerint többek között a Tajmíri Dolgán-Nyenyec járás (2007 január elseje előtt Autonóm Körzet) őshonos lakosságának nehéz helyzetéről is szó esett. A területen az őslakosság rendkívül alacsony fizetést kap, rénlegelőiket rendszeresen feldúlják a geológusok, a rének táplálékforrásait elpusztítják.

Az előadás állítólag „mély benyomást tett” az Oroszországi Föderáció területfejlesztési minisztériumának jelen levő képviselőire. Sérelmezték, hogy ezek a problémák az ENSZ elé kerültek. Az előadáson jelen volt Pan Gimun, az ENSZ főtitkára is.

Az ülésen döntés született, hogy az ENSZ tanulmányozza a helyzetet és javaslatot készítsen az oroszországi őshonos népek helyzetének javítására.

A 2002-es népszámlálás szerint az akkori autonóm körzet lakosságának közel 60%-a, több, mint 23 000 fő vallotta magát orosznak. Nyelvrokonaink közül a nyenyecek aránya közel 8%, a nganaszanoké közel 2%, az enyeceké alig fél százalék volt. Rajtuk kívül őshonosnak tekinthetőek a dolgánok (közel 14%) és az evenkik (majdnem 1%). Az őshonos népek tehát a lakosság kb. 25%-át alkotják, közel 17%-ot tesznek ki a magukat nem orosznak valló bevándorlók. A Tajmír-félsziget őslakóinak a nganaszanok, az evenkik és a dolgánok tekinthetők, a nyenyecek és az enyecek csak a terület déli részén, a Jenyiszej torkolatánál fordultak elő.

Forrás

Ситуация на Таймыре станет предметом анализа ООН

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2011. május 20. 11:50

A nganaszanok nevét hogyan kell kiejteni ? Mármint az elején az a ng- torlódás milyen hangot jelöl ? Valami nazális hang lenne ? Vagy tisztán ki kell ejteni n-t és a g-t is ? Vagy ganaszan-nak kell ejteni ? Ezt csak azért kérdezem,mert hogy ha esetleg majd találkozni fogok egy nganaszannal,nem akarom megsérteni azzal,hogy rosszul ejtem ki a népének a nevét :)

Információ
X