nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ENSZ előtt a nganaszan kérdés

Pavel Szulandziga, az ENSZ őshonos népekkel foglalkozó állandó bizottságának elnökhelyettese előadást tartott a kis lélekszámú oroszországi őshonos népek helyzetéről az ENSZ gazdasági, szociális és kulturális jogok bizottsága előtt Genfben, illetve az ENSZ állandó bizottsága előtt New Yorkban.

Fejes László | 2011. május 19.
|  

A finugor.ru információi szerint többek között a Tajmíri Dolgán-Nyenyec járás (2007 január elseje előtt Autonóm Körzet) őshonos lakosságának nehéz helyzetéről is szó esett. A területen az őslakosság rendkívül alacsony fizetést kap, rénlegelőiket rendszeresen feldúlják a geológusok, a rének táplálékforrásait elpusztítják.

Az előadás állítólag „mély benyomást tett” az Oroszországi Föderáció területfejlesztési minisztériumának jelen levő képviselőire. Sérelmezték, hogy ezek a problémák az ENSZ elé kerültek. Az előadáson jelen volt Pan Gimun, az ENSZ főtitkára is.

Az ülésen döntés született, hogy az ENSZ tanulmányozza a helyzetet és javaslatot készítsen az oroszországi őshonos népek helyzetének javítására.

A 2002-es népszámlálás szerint az akkori autonóm körzet lakosságának közel 60%-a, több, mint 23 000 fő vallotta magát orosznak. Nyelvrokonaink közül a nyenyecek aránya közel 8%, a nganaszanoké közel 2%, az enyeceké alig fél százalék volt. Rajtuk kívül őshonosnak tekinthetőek a dolgánok (közel 14%) és az evenkik (majdnem 1%). Az őshonos népek tehát a lakosság kb. 25%-át alkotják, közel 17%-ot tesznek ki a magukat nem orosznak valló bevándorlók. A Tajmír-félsziget őslakóinak a nganaszanok, az evenkik és a dolgánok tekinthetők, a nyenyecek és az enyecek csak a terület déli részén, a Jenyiszej torkolatánál fordultak elő.

Forrás

Ситуация на Таймыре станет предметом анализа ООН

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2011. május 20. 11:50

A nganaszanok nevét hogyan kell kiejteni ? Mármint az elején az a ng- torlódás milyen hangot jelöl ? Valami nazális hang lenne ? Vagy tisztán ki kell ejteni n-t és a g-t is ? Vagy ganaszan-nak kell ejteni ? Ezt csak azért kérdezem,mert hogy ha esetleg majd találkozni fogok egy nganaszannal,nem akarom megsérteni azzal,hogy rosszul ejtem ki a népének a nevét :)

Információ
X