nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt a Finnexia
Gyógyszerrel – finnül!

A finnül tanulni kívánóknak komoly nehézségeket okozhat a „finnugor nyelvi fogyatékosság”. Szerencsére ma már van rá gyógyszer, így a bevándorlók is könnyebben beilleszkedhetnek a finn társadalomba, akár az állampolgárságot is megszerezhetik, vagy családot is alapíthatnak.

Fejes László | 2012. szeptember 19.
|  

Sajátos gyógyszert ígér egy angol nyelvű honlap: a segítségével sokkal könnyebben tanulhatunk meg finnül. A Finnexia nevet viselő 40 miligrammos tabletta a  homlok- és halántéklebeny szöveteire hat – ezek felelősek a nyelvért és a beszédért. Egyedülálló kettős hatást gyakorol: elősegíti a finn nyelv elsajátítását, miközben csökkenti a szorongást, mely egy idegen nyelv elsajátításával jár. A Finnexia stimulálja a mindazokat a pályákat, melyek közreműködnek a kognitív folyamatokban, az emlékezésben és a beszédmegértésben. Elsődleges hatóanyaga egy Alpha-7 nikotin acetil-kolin-receptor agonista, mely a receptorokat ingerelve javítja a kognitív képességeket: a kálciumáteresztő-képesség növelésével fokozza a neuronok működését. A gyógyszer hatásmechanizmusát meggyőzően illusztrálja az alábbi videó.

Bár előfordulhat, hogy valakinél a hatás már 24 órán belül jelentkezik, a többség csak 5–7 nap elteltével észlel képességeiben javulást. Az azonban minden esetben fontos, hogy végigcsináljuk a 30 napos kúrát. Természetesen a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha eközben járunk is egy finn nyelvtanfolyamra, vagy autodidakta módon tanulmányozzuk a finn nyelvet.

Azt, hogy a Finnexia valóban hatásos, a fogyasztói is megerősítik: egy orosz, egy török, egy szomáliai és egy brit származású finnországi bevándorló is a készítmény jótékony hatásáról számol be. A cég állítása szerint a gyógyszer már többeket segített hozzá a finn állampolgárság gyorsabb megszerzéséhez is, a vegyes házasságokban pedig hozzájárulhat a családi béke és harmónia megőrzéséhez.

A fent leírtak alapján úgy vélhetnénk, hogy a gyógyszer nem csupán a finn nyelv elsajátításában segít, hanem általában a nyelvtanulásban. A gyártók azonban ezt tagadják. Állításuk szerint a gyógyszer kifejezetten a finn elsajátítását segíti elő. Az oldalon található szakkifejezés-magyarázat szerint a „finnugor nyelvi fogyatékosság” a finnugor nyelvek elsajátításához szükséges képességek hiányát jelenti.Ugyanakkor mivel a kezelés általában az általuk „finnugor nyelvi fogyatékosságnak” nevezett tünetegyüttes kezelésére szolgál, segíthet más finnugor nyelvek, így a magyar, az észt vagy az erza tanulásában is. Azokban ezekben az esetekben is kevesebb sikert érhetünk el a készítménnyel. (Arról nem szól a fáma, hogy segít-e a gyógyszer a finn tanulásában azoknak, akik eleve finnugor nyelven beszélnek.)

Gyógyszerrel – finnül!
Forrás: Huxor

Természetesen nyilvánvaló, hogy az idézett honlap egy vicc. (Talán erre utal a gyártó neve, a Huxor is.) De miért ölne valaki ennyi energiát egy viccbe? Úgy sejtjük, hogy az oldal egy webdizájner vagy marketinges referenciaoldala, esetleg valamilyen vizsgára készült munka. Erre utal, hogy nyomokban kimutatható a Huxor egy korábbi terméke, a Liberaxil antirepresszáns is, mely az elnyomás okozta lelki és testi sebeket volt hivatott gyógyítani.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2012. szeptember 19. 20:02

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg finnugristáját vagy gyógyszerészét.

Információ
X