nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Észtországban kapott menedékjogot a sziktivkari blogger

Szavva Tyerentyevet három évvel ezelőtt ítélték el azért, mert blogjában állítólag a rendőrök ellen keltett gyűlöletet. Az Oroszországban elítélt blogger Észtországban most három évre menedékjogot kapott.

Fejes László | 2011. július 18.
|  

A botrány 2007-ben tört ki, amikor a blogger egy másvalaki posztjához fűzött kommentárjában igencsak éles szavakkal illette a rendőrség munkatársait. 2008-ban a sziktivkari városi bíróság bűnösnek találta gyűlöletkeltés és az emberi méltóság megsértésének elkövetésében, és egy év feltételes szabadságvesztésre ítélte. Két évvel ezelőtt Tyerentyev az ítélettel szembeni panasszal fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz, de az a mai napig sem tekintette át az ügyet.

Tyerentyev a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az ítélet után szülővárosában igen nehéz volt megmaradnia. Politikaimenedékjog-kérelmét több nemzetközi jogvédő szervezet is támogatta, többek között a Riporterek Határok Nélkül, a Freedom House és a Human Rights Watch. A blogger azt nyilatkozta, hogy sem a közeli, sem a távoli jövőben nem szándékozik visszatérni Oroszországba, és egyáltalán nem sajnálja, hogy elhagyta szülőhazáját.
„Minden azzal végződött, hogy letelepedési engedélyt kaptam Európában, és most szabadon mozoghatok mind a FÁK, mind az Európai Unió területén”  – magyarázta Tyerentyev – „A feleségemmel több okból döntöttünk Észtország mellett. Először is, Szentpétervár, ahol korábban éltünk, és a célország között nem lehetett tranzitország. Ezért Finnországra és Észtországra gondoltunk. Másodszor, mindenképpen fővárosba akartunk költözni, mert alkotó emberek vagyunk, akik igénylik a nagyváros nyüzsgését.”

A blogger azon állítását, miszerint Tallinn és Sziktivkar között bármiféle hasonlóság lenne, a Rénhírek nem tudja megerősíteni.

Helsinki azonban túl drágának tűnt, Tallinn viszont pont megfelelt. Tyerentyev szerint Tallinn hasonlít Sziktivkarra, s bár nem igazán nagy város, a bloggeréknek tetszik, akárcsak az észtek. Bár most már lehetőségük lenne továbbmenni, egyelőre ezt nem tervezik.

Azt még nem tudják, mihez fognak kezdeni, de a blogger felesége babákat készít, és meghívták az Észt bábutervezők házába, hogy műveit kiállítsa. Maga Tyerentyev egyelőre zongoratudásából kíván megélni.

A házaspár már elkezdett észtül tanulni. Ugyanakkor egy riportban Tyerentyev azt nyilatkozta, hogy kevés alkalmuk van a nyelvet gyakorolni, mert vagy oroszul, vagy angolul, de mindenkivel meg tudják értetni magukat.

Forrás

Сыктывкарский блогер Савва Терентьев получил политическое убежище в Эстонии

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X