nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hatóságok a nyelvjárások ellen?
Elköltöztetik Titanikfalvát?

Tényleg az orosz hatóságokon múlik, ha eltűnik a hanti egy sajátos nyelvjárása? Tényleg ilyen következményekkel járhat egy település megszüntetése?

Fejes László | 2011. október 21.
|  

A Hanti-Manysi Autonóm Körzet területén található Tegi faluról a Rénhíreken már esett szó, akkor azt is megírtuk, hogy a falut már többször arrébb kellett költöztetni, mivel az Ob elmosta partjait. Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a település a jelenlegi helyén sincs biztonságban.

Elmosott utca Tegiben
Elmosott utca Tegiben
(Forrás: Fejes László)

Az autonóm körzet hatóságai állítólag most elhatározták, hogy a települést ismét elköltöztetik – ez elsősorban azért furcsa, mert a településen éppen új iskolát építenek. A hatóságok erre a felvetésre azt válaszolták, hogy az új iskolára a pénz már régóta megvan, ezért építik. (Mi meg azért csodálkozhatunk, mert ottjártunkkor a településnek tágas, viszonylag modern iskolája volt, és egyáltalán nem tűnt úgy, hogy új épületre lenne szükség.)

A hírek szerint korábban ez a hely biztonságos volt, de a folyón feljebb homokot kezdtek bányászni, és ez megváltoztatta a víz folyását. Ennek lett az az eredménye, hogy a hetvenes évektől kezdve elkezdett leszakadozni a part, a víz már két nagyobb utcát is elsodort. A lakosok most attól félnek, hogy bezárják a boltot, a falut mintegy kiéheztetik, hogy a lakosok maguktól elköltözzenek. A település arra a sorsra juthat, mint Pugori. A vélemények szerint a településen nincs munka, nincs termelés, és lényegében csak gondot okoz a hatóságoknak, ezért akarják felszámolni. (Ez azonban a környék szinte minden településére igaz.) Információink szerint a körzet költségvetésében külön tétel van elkülönítve a partok megerősítésére, ebből tehát juthatna Tegibe is.

A folyóparti házakban már nem lakik senki.
A folyóparti házakban már nem lakik senki.
(Forrás: Fejes László)

A tegi nyelvjárás

A szakirodalom egy része külön tegi nyelvjárásról beszél, mások átmenetinek tekintik a keletebbre beszélt kazimi és az északabbra beszélt szinjai nyelvjárás között. Az pedig tudománytörténeti érdekesség, hogy berjozovói nyelvjárásnak inkább az északabbra beszélt nyelvjárásokat szokták hívni, holott Berjozovóhoz Tegi közelebb esik.

A finugor.ru a hír kapcsán azt emeli ki, hogy Tegiben sajátos hanti nyelvjárást beszélnek, a kazimi nyelvjárás berjozovói alnyelvjárását. Ha a település megszűnik, akkor ez a nyelvjárás is elveszik. Ez az aggodalom viszont nem egészen érthető, hiszen a faluban a fiatalok már amúgy sem beszélnek hantiul, és a középkorúak között is kevesen. A falu elveszésével legfeljebb a revitalizáció lehetősége veszik el, erre viszont amúgy sincs remény, konkrét lépéseket ilyen irányban senki nem is tervezett tenni.

Forrás

Село с уникальным говором языка ханты и священным местом как «Титаник» уходит на дно

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X