nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy szuperhős, Rendel

Ön is firkálgatott annak idején a matekfüzetébe? És mi lenne, ha ez a rajz most életre kelne, és bosszút állna minden sérelméért? A legújabb finn szuperhős, Rendel valahogy így született.

Leijailla | 2014. december 26.
|  

A sikeres reklámfilmes arról ábrándozik, hogy megvalósítja fiatalkori álmait, és végre készít egy egész estés filmet. Eddig mintha a Valami Amerika című magyar film forgatókönyvét olvasnánk. Csakhogy ezt a sztorit az élet írja. Jesse Haaja gyerekkori álmát valósította meg, amikor elkezdett filmet forgatni a régi matekórákon sutyiban rajzolt képregényéből. Szuperhőse, Rendel, igazi bosszúálló, aki Finnország Savo nevű régiójának központjában, Mikkeliben (a filmben St Michel) küzd meg a Gonosszal.

Rendel, a bosszúálló
Rendel, a bosszúálló
(Forrás: dome.fi)

Szuperhős születik

Jesse Haaja, a film megálmodója ezen a savói vidéken nőtt fel, itt rajzolgatta hetedikes matekfüzetébe a szuperhősfigurát, Rendelt, és arról ábrándozott, hogy hőse egy nap majd életre kel. A Rendel-prototípus mellett előszeretettel rajzolt Batmant és Pókembert is, és reménykedett, hogy később rajzolóként tud majd elhelyezkedni. Furcsa adalék a szuperhős születéstörténetéhez, hogy Haaja az első Rendel-képregényét az evangélikus konfirmációs táborban fejezte be. A korai történetekben még nagyon érződött a Batman- és Pókember-hatás. Például egyértelmű áthallás, hogy Rendel Solid City utcáin igyekezett rendet tenni. Később az egész projekt elfelejtődött, egészen addig, míg Haaja felnőtt fejjel rá nem bukkant a füzetekre.

Haaja végül nem rajzolóként vált híressé, médiaasszisztensnek tanult, és már főiskolai évei alatt egy reklámcégnél dolgozott, majd létrehozta saját vállalkozását. Ő készítette a reklámokat többek között Sami Hedberg humoristának és a finn ralinak is. Előre jelezte a Rendel-reneszánszot az az alábbi reklámfilm, amelyet a mikkeli focicsapatnak forgatott. Ennek a szüzséje ugyanis az egyik régi Rendel-történeten alapult.

Ez a reklámfilm hívta fel a támogatók figyelmét. Haaja egyszer csak kapott egy telefonhívást egy mecénástól, hogy szívesen támogatná, ha egy egész estés filmet szeretne forgatni. Haaja éppen azon gondolkozott, melyik forgatókönyvtervét valósítsa meg, amikor rábukkant a Rendel-füzetekre.

A Rendel című film forgatása eleinte lassan haladt, szűkösek voltak az anyagi források is, ezért a bemutatóját eredetileg 2017-re tervezték, de a közönség nagy lelkesedése és támogatása miatt úgy tűnik, hogy 2016-ra már mindenképpen a mozikba kerül. Amint megszellőztették, hogy finn szuperhősről készül film, az internetes fórumok megteltek kommentekkel, mindenki nagy várakozással figyelte az újszerű projektet.

Az alkotók addig is egy – alább látható – bemutatóval (teaserrel) kedveskednek a rajongók fokozatosan gyarapodó táborának. Meglepő, hogy nem a szokásos gyors vágásokra, filmrészletek felvillantására épülő pergő ritmusú videót láthatunk, hanem egy filmrészletet, amely a szuperhős egyik kalandját meséli el. Azért abból a szempontból mégis igazi teaserről van szó, hogy bizonyos dolgokat csak sejtetni enged a filmrészlet. Például csupán találgatásokba bocsátkozhatunk, ki is az sejtelmesen mosolygó nő a videó utolsó részében, és milyen kapcsolatban áll a főhőssel.

Rendellel kapcsolatban egyelőre elég kevés információ szivárgott ki. Annyit tudni róla, hogy nem szokványos pozitív hőssel van dolgunk, hanem egy sokkal összetettebb, sötétebb figuráról, akit alapvetően a bosszú hajt. Természetfeletti képességeit arra használja fel, hogy igazságot tegyen. A rendező, Jesse Haaja azonban szerette volna elkerülni, hogy a karakter túl jó vagy túl erős legyen. A teaser eléggé megosztotta a nézőket, a rajongók tábora mellett megjelentek a fanyalgók is. Az alkotók kifejezetten kérték, hogy a későbbi potenciális közönség mindenképpen reagáljon a filmrészletre, mert lehetőség szerint szeretnék figyelembe venni a nézők igényeit a film forgatása közben. Jesse Haaja azt ígérte, hogy a korábbi szkeptikusok is remélhetőleg pozitívan fognak csalódni, amikor 2015 elején újabb részleteket tesznek közzé a filmből.

A film egyéb titkai

Rendel „Gotham Cityje” alapvetően Mikkeli, a finnországi Savo régió központja. A legtöbb filmfelvételt is itt készítik, néhányat a közeli Varkausban, ahol Jesse Haaja iskolába járt. Haaja hangsúlyozta, hogy Varkaus mindenképpen felismerhető lesz a filmben, mivel ez a város volt a Rendel-történetek ihlető forrása. Másrészről számos olyan hely van a városban, amelyeknek az adottságait jól ki lehet használni egy ilyen sötét hangulatú, kaurismäkis stílusú filmhez, többek között a Stora Enson-gyár. A filmről cikkezők nemcsak finn, hanem egyenesen savói szuperhősről beszélnek, bár még nem lehet tudni, savói dialektusban fog-e majd beszélni.

Egyelőre hallgat
Egyelőre hallgat
(Forrás: Twitter / RendelMovie)

A film stílusát az alkotó fiktív realizmusként határozza meg. A forgatás során ugyanis arra törekszik, hogy minden valószerű legyen, ezért nem használ speciális effekteket, minden jelenetet az eredeti színészekkel és kaszkadőrökkel vesznek fel. Ahhoz is ragaszkodik, hogy a szereplők finnek legyenek, és a film nyelve is a finn legyen. A kiválasztott színészek is leginkább Finnországban ismert művészek. A főszereplőt, Rendelt Kris Gummerus alakítja, legnagyobb ellenségeit, Rotikkát Rami Rusinen és Erolát Matti Onnismaa, valamint a titokzatos női főszereplőt, Marlát Alina Tomnikov. A színészeknek nem kellett könyörögni, még a „nagy nevek” is felkérés nélkül jelentkeztek, amikor híre ment a szuperhősös alkotásnak.

Lehet, hogy a filmnek van magyar vonatkozása is. Legalábbis az egyik blogon megemlítik, hogy a finn bosszúálló neve kapcsolatban állhat a magyar rend szóval. Rendel megálmodója azonban azt nyilatkozta, hogy már nem emlékszik, honnan szedte annak idején a szuperhős nevét. Ezért a magyar vonatkozás valószínűleg téves, és csupán véletlen egybeesésről van szó.

A filmnek közösségi finanszírozás segítségével igyekeznek kiegészítő anyagi támogatást szerezni. A támogatók bekerülnek a film stáblistájába, de szerezhetnek magunknak Rendel-figurát vagy akár egy „igazi” Rendel-maszkot is. Az alkotók egyébként is komolyan veszik a közönségkapcsolatokat. Bár nagy valószínűséggel még két évet kell várni a mozipremierig, a hivatalos honlap mellett a filmnek külön oldala van a közösségi médiában (például a Facebookon, a Twitteren és az Instagramon), ahol a szerzők folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a filmmel kapcsolatos hírekről. Nem felejtették el a közönséget az ünnepek alkalmából sem, például 2014 karácsonyán a következő képpel lepték meg a facebookos követőiket.

Karácsonyi üdvözlet
Karácsonyi üdvözlet
(Forrás: Facebook / rendelproject)

A rendező, Jesse Haaja is igazi hősnek számít a kisvárosában, 2009 óta támogatja a mikkeli gyerekkórházat, segít a jótékonysági rendezvények megszervezésében. 2014 karácsonyán a kórház gyerekosztályának több, mint 40 000 eurót gyűjtött össze.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X