nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Mackósajt: @Cypriánus: Mihez tűnik túl réginek? Az R-Z2125 mutáció születéséhez? Az nem ennek a csapa...
  2020. 07. 12, 14:11  Mi is az az Uralonet?
 • Mackósajt: @Gelmik: "Érdekes, hogy számomra te beszélsz célről: több utódnemzés. Ez egy célállítás." ...
  2020. 07. 12, 13:52  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @Cypriánus: Akkor libcsi volt. A helyzet az, hogy anno egy sippe több ezer ember volt, eze...
  2020. 07. 12, 12:43  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Cypriánus: Igaz, paradox módon így többet mondana az etnogenezisről, mintha az uralkodó d...
  2020. 07. 12, 12:32  Mi is az az Uralonet?
 • Cypriánus: @Mackósajt: Másik bajom, hogy pont III. Béla nagymamája kapcsán a kortársskban is merültek...
  2020. 07. 12, 12:30  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A számik támogatására szólít fel az ENSZ

Bár a számi kisebbség védelmére hozott intézkedések példaértékűnek mondhatóak, az észak-európai államokat mégis kritizálja a jelentés. A számik alapvető jogai az anyanyelvi oktatásra, ügyintézésre, egészségügyi szolgáltatásokra stb. nem biztosítottak.

Fejes László | 2011. január 22.
|  

Egy a svédországi, finnországi és norvégiai számik emberi jogi helyzetével foglalkozó ENSZ-jelentés arra szólítja fel az északi államokat, hogy erőteljesebben támogassák a számi parlamenteket az őshonos arktikus népekről, nyelvekről és kultúrákról való tudás terjesztése érdekében. Mint a jelentés megjegyzi, az északi államok így is jelentős figyelmet fordítanak az őshonosügyekre, de így is éppen elég tennivaló akad annak érdekében, hogy a számik jogainak teljes köre biztosítva legyen.

A jelentés kiemeli a számi nyelek revitalizációját  és a számi oktatás kérdését: e célok érdekében azonnali és megfelelő mértékű támogatás biztosítását szorgalmazza. Emellett javasolja, hogy az érintett államok és számi parlamentjeik fogjanak össze annak érdekében, hogy a társadalomban és a médiában tudatosítsák számik létét. A számikról szóló ismereteket a tananyagok részévé is kell tenni.

A jelentés szerint a média gyakran sztereotpikusan ábrázolja a számikat, megerősítve ezzel a társadalombnan élő negatív előítéleteket.

A jelentés kitér arra is, hogy Finnországgal és Norvégiával szemben Svédországban nincsenek jogi garanciák a számi nyelvek védelmére. Bizonyos közigazgatási egységekben ugyan elvileg biztosítani kellene a számi nyelv használatának lehetőségét, de számiul beszélő hivatalnokok híján erre nincs lehetőség. Ezen a területek hivatalaiban számiellenesség is megfigyelhető.

Finnországban az alkotmány garantálja a számi nyelv megőrzését és fejlesztését, ám az ezt biztosító törvények hiányoznak, és az önkormányzati, illetve állami hivatalokban itt is hiány van számiul tudó ügyintézőkből. Még a számik által legsűrűbben lakott területeken is legfeljebb véletlenszerűen lehet számi nyelvű szociális vagy egészségügyi szolgáltatásokhoz jutni.

A számi területnnek minősített vidékeken mindhárom állambanaz iskolásoknak lehetőségük van számiul tanulni,, ám a számik fele, sőt, a tíz éven aluli számi iskolások 70%-a e területekekn kívül él. Hiány van tanárokból és tananyagaból is. Finnországban történtek ugyan kezdeményezések távoktatási módszerek bevezetésére, ám ezek – elsősorban a hiányos finanszírozás miatt – megbuktak.

Forrás

UN report calls for Sami language boost

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szajci 2011. január 22. 10:57

Nem csak a politika, de a globalizáció miatt is veszélyben vannak a kisebbségek. Az emberek a jobb megélhetés miatt, mint a cikkből is kiderül elvándorolnak és egy más kultúrájú közegben elvesztik a nyelvüket. A lényeg, nem csak a nyelvet kell oktatni, hanem munkahelyeket kell oda telepíteni, hogy a lakosság ott maradjon helyben és ne szakadjon ki a környezetéből.

Információ
X