nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A két tannyelvű oktatás furcsa korlátai

Erősíti vagy gyengíti egy kisebbségi nyelv helyzetét, ha két tannyelvű iskolákban a többségi nyelv mellett az oktatás nyelvévé válik? A kétnyelvű gyerekeket kétnyelvű iskolákba kellene járatni?

Sunnuntaiset Lapset | 2011. november 4.
|  

Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderül, hogy a finn szülők nagy része támogatná finn-svéd két tannyelvű oktatást. Az ötletnek leginkább az Espooban élő, jól kereső, iskolázott és vezető beosztású szülők örülnének, de Helsinki és Vantaa lakosai is nagy számban mellette szavaztak. (Espoo és Vantaa gyakorlatilag egybeépült Helsinkivel.)

Szeptemberben Maria Wetterstrand, a svédországi Zöld Párt korábbi vezetője egy interjúban adott hangot meglepetségének, hogy Finnországban nincsenek finn–svéd két tannyelvű iskolák. Ekkor kezdtek el foglalkozni a problémával. Finnországban sok finn–svéd kétnyelvű család él, akik a kétnyelvűség ápolásához nem kapnak segítséget az oktatási rendszertől. Mellettük nem kevés finn nyelvű család is támogatná a kétnyelvű oktatást.

Stefan Wallin, a finnországi Svéd Néppárt elnöke szerint az ötlet jól hangzik, viszont aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezekben az iskolákban a svéd nyelv hátrányos helyzetbe kerülne a finnel szemben. Ezt a véleményt a finnországi svédek többsége is osztja, egy gimnáziumi igazgató egyenesen utópisztikusnak nevezte az elképzelést.

Az ügyben nyilvános vita alakult ki, amelyben felvetődött, hogy a teljesen kétnyelvű környezettel nem tudnának megbírkózni a gyerekek. A jelenlegi tankönyvközpontú oktatás oda vezetne, hogy azelőtt tanulnának a diákok írni és olvasni egy másik nyelven, mint anyanyelvükön.

A jelenlegi finn törvények szerint az oktatás nyelve a finn iskolákban valamelyik hivatalos nyelv, tehát a finn vagy a svéd, esetleg lehet a lapp, a romani vagy a jelnyelv kell legyen. Jelenleg csak olyan kéttannyelvű iskolák működnek az országban, amelyekben a finn mellett angolul, franciául vagy oroszul oktatnak. Jelen pillanatban a törvény nem engedi, hogy iskolákban a két tannyelv a két hivatalos nyelv legyen.

Forrás

Parents in Helsinki region want more Finnish-Swedish bilingual schools

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X