nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnugor államfők találkozója a Balatonnál

Az észt, a finn és a magyar elnök is részt vesz a siófoki Finnugor Népek VI. Világkongresszusán – Putyin egyelőre nem jelezte részvételi szándékát.

MTI | 2012. augusztus 9.
|  

Az észt, a finn és a vendéglátó magyar államfő is részt vesz a szeptemberben Siófokon rendezendő Finnugor Népek VI. Világkongresszusán, az orosz elnök hivatala egyelőre nem válaszolt a meghívásra – jelentette kedden internetes oldalán a finugor.ru. A szervezet, amelynek központja az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában, Sziktivkarban van, azt írta, hogy Toomas Hendrik Ilves észt államfő is megerősítette részvételét a siófoki találkozón. 

A Finnugor Népek Nemzetközi Konzultatív Bizottsága pedig közölte, hogy Áder János magyar és Sauli Niinistö finn elnök is jelezte részvételét a találkozón. Vlagyimir Putyin orosz államfő hivatala egyelőre nem válaszolt a meghívásra.

Nanovfszky György, a konzultatív bizottság magyar koordinátora még tavaly a Finnugor Médiaközpontnak azt mondta, hogy a négy államfőnek elküldték a meghívókat. Az azóta eltelt időben változott az elnök személye Magyarországon, Oroszországban és Finnországban. Észtországban pedig a korábbi államfőt választották újra.

Mint azt már többször jeleztük, sem a Finnugor Világkongresszus, sem magyar tagozatának honlapját nem találjuk az interneten. Sem az alig egy hónap múlva kezdődő nagyszabású rendezvény programjával, sem a szervezet tevékenységével kapcsolatos információk nem nyilvánosak – még az sem világos, hogy a szervezet vezetőit hol lehet elérni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 szabírhun 2012. augusztus 11. 18:35

@arafuraferi:

Azt kéne felfognod, hogy kölcsönösen mentett ősiségről van szó. Nem kell mindenféle meséket felhúzni, tisztelni kell ősnyelvünket és a szkíta minőséget magasztalni, mert olyan a finneknek nincs.

4 arafuraferi 2012. augusztus 11. 17:37

@szabírhun: "jóval közelebbiek, mint a ma élők" De legalább rokonoknak tartod őket, még ha nem is állnak annyira közel hozzád, mint a kromanyoni ük-ükfater.:-)

3 Robur 2012. augusztus 9. 23:07

@szabírhun:

Kár, hogy ez a habsburgista agyszülemény mese egy szubkultúra hazudozóinak az agyszüleménye ami már régesrég nyilvánvaló.

2 szabírhun 2012. augusztus 9. 13:41

Finnugor népek sosem léteztek, ez egy habsburgista agyszülemény.

A nyelvi kapcsolatok viszont szilárdak, erre pedig többféle magyarázat lehetséges. Szomszédi viszony, kölcsönösen megmentett ősnyelv, nyelvcsere stb. Nézzük mi szól a szomszédolás mellett, a szvidéri nép és a kunda sungíri , fésűs kerámiások dnyeper doni kurgánosok.

Jól látható, hogy évezredeken keresztül voltak szomszédok a sztyeppei és a tajgai elemek. A másik érdekesség ami finn oldalról már elfogadott az un. gravetti nép, ez ugyanis olyan régi kultúra ami még genetikai értelemben is lehetne közös őse a szkítoid magyarságnak és a tajgai elemeknek. Tágulásuk iránya déltől-északra, a finnek szerint ez kre 13 000 táján kezdődhetett.

Mi a helyzet a szibériaiakkal, hiszen nekik nincs kapcsolata a gravettiekkel. Szibériában a sztyeppei elemek a tuvai szkíta korban éltek, ezt követte a hun kor, és itt álljunk meg egy szóra. Bár a medencei hun leletek száma annyi mint finnugor a balatoni találkozón, az orosz sztyepéről kerültek elő jó megtartású csontok. Ezeket Mikhail Gerasimov arccá rekonstruálta, és itt bizony kitűnik a szibériai jelleg, ezek a rekonstrukciók europo-szibirid és klasszkius europid arcok. A nyelvileg is közelebbi népecskékkel időben is később volt kapcsolat itt egyértelmű a nyelvcsere, bár eredeti nyelvük is feltehetően ősnyelvi kapcsolatokkal bírt.

Elmondható tehát, hogy erre a találkozóra vihetnének sumér agyagot és gravetti kiegyenesített mamutt agyart, etruszk vázákról és hurri kottákról már nem is beszélve, ugyanis eme népek is a rokonaink, mégpedig jóval közelebbiek, mint a ma élők.

1 LamiB 2012. augusztus 9. 13:36

Ki az a Schmitt? Mit keresne az államfők között? Bukott államfő, lopott doktorival ne is menjen ilyen korrekt helyre!

Információ
X