nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Boldog születésnapot!
Zsadon Béla 60 éves

Az Ortográf Cirkusz és a Korrektorblog alapítóját, az internetes nyelvi ismeretterjesztés atyját, a nyest szellemi előfutárát köszöntjük.

nyest.hu | 2013. október 15.
|  

Ma tölti be hatvanadik életévét Zsadon Béla alias don B, akit leginkább az Index korrektoraként ismernek a nyelvi kérdések iránt érdeklődők. Zsadon Béla eredetileg nem nyelvésznek készült: vegyészmérnöki képesítést szerzett, így került a nyomdaiparba, ott képezte ki magát korrektorrá, olvasószerkesztővé. Amikor pedig eljött az online sajtó ideje, ott folytatta tevékenységét. Eközben írt is, az évek során megjelent írásai több kötetet is megtölthetnének.

Zsadon Béla
Zsadon Béla
(Forrás: Facebook / Hargita Nándor)

Ezen írások jelentős része nyelvi kérdésekről szól. Zsadon Béla korrektorként nem csupán a helyesírási és tipográfiai szabályokat tanulta meg, hanem valósággal nyelvésszé képezte magát: írásaiban képzett nyelvészekéhez hasonlítható kompetenciáról tesz tanúbizonyságot.

Az sem kizárt, hogy Zsadon Béla hozta be a magyarba a netikett szót.

Az internetes nyelvi ismeretterjesztésnek is úttörője. Az általunk fellelt (pontosabban: a weboldalán felsorolt) legkorábbi (nyelvi témájú) cikke 2001-ből származik, 2004-től rendszeresen az Ortográf Cirkusz rovatban jelennek meg cikkei (ezeket valamiért csak 2006-tól tartja számon az Index Kult rovata). 2007-ben elindította a Korrektorblogot (már 2003-ben volt ilyen című cikke). Tevékenységének köszönhetően a szerkesztőink és szerzőink a nyest előfutáraként tekintenek rá.

Zsadon Béla szellemiségében is közel áll hozzánk. Szól a nyelvi babonák és a nyelvi ismeretterjesztésnek álcázott ostobaságok ellen, kritikusan viszonyul a helyesírási szabályzathoz, fellép a nyelv megrendszabályozása ellen. Bár az Ortográf Cirkusz elbúcsúzott, reméljük, írásait még sokszor olvashatjuk. Addig is búcsúzzunk egy idézettel:

Nyelvről szólván egyetlen mondat kellene a magyar alkotmányba, de nem lesz benne:

„A Magyar Köztársaság feltétel nélkül biztosítja minden polgárának azt a jogot, hogy mindig, minden körülmények között szabadon használhassa nyelvét.” Azt a nyelvet, és úgy, ami van neki, és ahogyan tudja.

Boldog születésnapot kívánunk!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 Fejes László (nyest.hu) 2013. október 16. 13:50

@don B: „Dehát van az úgy, hogy az ember kurvára vár valamit, rákészül az élményre, aztán amikor megvan, akkor megvan ugyan, de mégis valami fura stichje lesz neki.”

Hát a „kurvára vár valamit” és a „rákészül az élményre” nem az ötvenesek beszédét jellemezte 10 évvel ezelőtt (ma már persze inkább, de akkor ők még negyvenesek voltak). A stich ugyan gyanakvást kelt, de származhat olyan fiataltól is, aki sokat beszélgetett a nagyapjával... :)

7 don B 2013. október 16. 13:17
6 baga 2013. október 16. 11:50

Kerhetunk egy linket a Maszathegy-kritikarol? Engem erdekel. Koszi!

5 Fejes László (nyest.hu) 2013. október 16. 08:17

@don B: Soha rosszabb vádakat! :)

Szerintem itt nem nyelvhasználati kérdésről van szó, hanem arról, hogy valaki mennyire nyitott a világ dolgai iránt, mennyire követi az eseményeket, illetve mennyire nem veszi fel a „bezzeg az én időmben”, „a mai fiatalok persze nem tudják” stb. attitűdöt. Szóval akik nem tekintik magukat úgy, mint akik már elsajátították a kultúrát, azok fiatalosnak tűnnek. (Van példa az ellenkezőjére is.)

4 don B 2013. október 15. 22:30

@El Vaquero: Ez érdekes. Majd tíz évvel ezelőtt kaptam meg ezt először, még hozzá Varró Danitól. A Maszat-hegyről írtam egy cikket, elég rendes korrespondeciába keveredtünk rajta, és amikor azzal tromfoltam, hogy én ám négy fölnevelt gyerekkel a hátam mögött okoskodok, akkor írta a Dani, hogy a szövegeim alapján sokkal fiatalabbnak vélt. Nyestes kollégák, itten egy téma. Nem a közhelyes ifjúsági nyelv meg ilyenek lapályra gondolok, hanem hogy (innen találjátok ki).

3 El Vaquero 2013. október 15. 18:19

Hümm, mik vannak! Harmincasnak saccoltam a hozzászólásai és netes tevékenysége alapján. Sőt, eleinte azt hittem, hogy a don B-t "Dombi"-nak kell kiolvasni, és talán a vezetékneve lehet, persze aztán a korrektorblogon olvastam az igazi nevét is, de nem néztem utána mit találni még róla. Amúgy képen is szimpatikusnak tűnik.

2 Máthé Elek 2013. október 15. 11:25

Zsadon jó. Éltesse!

1 Király Péter 2013. október 15. 08:28

Zsadon Béla itt felsorolt szakmái melett egyúttal könyvtáros is volt az egykori Országos Műszaki Könyvtárban (OMIKK), méghozzá nem is akármilyen.

Információ
X