nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mexikó
Elhaló hangok szótára

Mexikóban mintegy 450 ezren beszélik a számos zapoték nyelvjárás valamelyikét. A spanyol nyelv térhódítása mindegyik dialektust a kihalás szélére sodorta. A zapoték megőrzése érdekében az okostelefonokat is bevetették.

nyest.hu | 2015. május 18.
|  

A National Geographic Society fontosnak tartja a kihalófélben levő nyelvek megmentését, és ezért anyagi áldozatokat is hoz. A szervezet segítségével megszületett az első zapoték hangosszótár, írja a Swarthmore College híroldala.

A szótárt Brook Lillehaugen nyelvészprofesszor vezetésével nyolc ifjú hallgató készítette. Természetesen számos anyanyelvi beszélőt is bevontak a munkába. Egy-egy szóról, kifejezésről vagy mondatról esetenként több hangfelvételt is készítettek.

A mintegy 40 zapoték nyelvjárás közül a hangosszótár a déli nyelvjárások közé tartozó Tlacolula völgyben beszélt változatot dolgozza fel. Ezt a dialektust manapság már csak körülbelül száz, főként idős ember beszéli.

A bővíthető szótár jelenleg 830 szócikket tartalmaz. A zapoték szavak meg is hallgathatók. Emellett a szótár megadja a keresett szó szófaját, valamint az angol és spanyol megfelelőket is. Az online szótárban téma szerint is lehet keresni: kiválaszthatjuk például az állatneveket, a számokat vagy a testrészek nevét is.

Benito Juárez (1806–1872) mexikói elnök is zapoték származású volt
Benito Juárez (1806–1872) mexikói elnök is zapoték származású volt
(Forrás: Wikimedia Commons / PD)

A National Geographic projektje jóvoltából eddig öt zapoték nyelvjáráshoz kezdték meg a hangosszótárak elkészítését. A különböző nyelvjárások szavai össze is hasonlíthatóak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X