nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Webbel táplálkozó gyerekek

Felkel reggel és leül a gép elé. Gyorsan letudja az iskolát, és máris „onlájn”. Az amerikai tinik átlag hét és fél órát töltenek képernyő előtt.

nyest.hu | 2010. január 20.
|  

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés – és közel nyolc óra média-hozzáférés: ez derül ki legalábbis a Kaiser Family Foundation oldalán közölt tanulmányból. Nem túlzás: az amerikai gyerekek átlagosan több mint hét és fél órát töltenek onlájn, számítógép, tévé vagy épp okostelefon használatával.

A felmérést iskolás korúak körében végezték el, és azt találták, hogy a 8 és 18 év közötti fiatalok átlagos esetben majd' nyolc órát töltenek netes kommunikációval és tévézéssel. Pontosabban valójában még ennél is többet: mivel korunk általános iskolása egyszerre több médiumot is képes használni (például tévézés közben csetel), a valós „médiaidő” átlag tíz óra negyvenöt percre rúg – számol be a New York Times.

Ami páratlan teljesítménynek tűnhet mondjuk az idősebb generációk számára (akár 500 küldött és fogadott szöveges üzenet egy nap), az egy amerikai tizenévesnek átlagos „napi teljesítmény”. A megkérdezett gyerekek szerint sokkal unalmasabb lenne a napjuk ezek nélkül. A szakértők szerint nem arról kell vitatkozni, hogy mindez jó vagy sem – első lépésként el kellene fogadni a kialakult helyzetet. Ahogy Dr. Michael Rich, egy bostoni gyermekkórház orvosa fogalmaz: a mai tiniknek olyan természetes a média és a web, mint „a belélegzett levegő, az ivóvíz vagy a napi ennivaló”.

Hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, jó kérdés – mindenesetre megállapítható, hogy azok a gyerekek, akik a legtöbb képernyőnézéssel dicsekedhetnek (ez akár a napi 16 órát is elérheti), nem éppen a legjobb tanulmányi eredményűek.

A túl sok ülés persze elhízást is eredményezhet, de ez csak a leglátványosabb eredménye a médiageneráció szokásainak, derül ki a tanulmányból. Hosszabb távon megfigyelhető, hogy egy teljes korosztály attitűdje és problémamegoldási szokásai változtak meg. Hiszen ma már néhány kattintással választ kaphatnak a kérdéseikre a net kiapadhatatlan forrásából.

Információ
X