nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vonatkozik-e a némasági fogadalom a csetelésre?

A világhálóval kerüli meg némasági fogadalmát egy apáca Nagy-Britanniában: a neten cseverészik, miközben csendben van.

MTI | 2012. július 2.
|  

A 41 éves Elizabeth Pio nem alattomban társalog a világhálós közösségi portálokon, hanem a Bethany Nővérei anglikán apácarend megbízásából, és mondandójába bele-beleszövi vallását. Az imák, szentek mellett ugyanakkor  aktuális események is szóba kerülnek csevegéseiben, így például a labdarúgó Európa-bajnokság. Amikor az angol válogatott kikapott a negyeddöntőben Olaszországtól  vasárnap volt , Elizabeth nővér a következőt írta a búcsúról: „A vasárnap az Úr napja, de vajon a profi focié is....? Isten győzött, Anglia kiesett!”

Az apácarend szabályzata szerint naponta több órán át némán kell elmélkedniük a nővéreknek. Elizabeth nővér már hét éve a rend tagja, szegénységi, önmegtartóztatási és engedelmességi fogadalmat téve. Számítógéptelenség nem szerepelt a követelmények között, a némasági napszak kiötlői a maguk idején még nem számolhattak ezzel a kommunikációs lehetőséggel.

Elizabeth nővér netcsevegésével azt szeretné példázni, hogy  mint fogalmaz  „az apácák emberi lények, nem olyan jámbor teremtmények, akik állandóan spirituális dolgokon elmélkednek, és fontos tudatni a világgal, hogy az apácák és a szeretetesek képesek használni a jelenlegi technikákat, nem vagyunk annyira elmaradva a kortól”  idézte őt a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 faklya 2012. július 4. 23:44

@Szalakóta: Jé, még van, aki lát egy MTI cikket, és nem keresi meg azonnal az eredetit?

"to convey her religious messages in between spending time in silence"

2 El Vaquero 2012. július 4. 20:24

Ha már megengedett a netezés, akkor miért nem tol FPS játékokat, meg néz filmeket (felnőttet is)? Csetelni unalmas hosszú távon.

1 Szalakóta 2012. július 4. 18:24

A katolikus rendekben a némasági napszak vagy időszak idején a szerzeteseknek nem szabad hangot adniuk, tehát nemcsak beszélni tilos, hanem még köhögniük és tüsszenteniük is.

Nem biztos, hogy ma az alapítók tiltakoznának a cset ellen. Például a karthauziak csak az egyházi ünnepeken szólalhattak meg (a papok minden vasárnap,hogy elmondhassák a misét), de kódexeket másoltak, azt nem tiltották meg nekik. A külvilággal kapcsolatot tartókra sokszor nem is vonatkozott a némaság.

Kérdés, hogy a szabályzat azt írja-e, hogy ezt az időszakot csendes elmélkedésre kell-e használni, vagy azt, hogy a tagok a rendes munkájukat végzik.

Információ
X