nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hazudni időigényes!

Lefülelhető az online hazugság: több ideig tart megfogalmazni azokat az üzeneteket, amelyekben nem mondunk igazat.

nyest.hu | 2013. szeptember 13.
|  

Történt már olyan Önnel, hogy éppen nagyban chatelt valakivel, és közben furcsa szünet állt be, és az illető nem válaszolt? – A kutatások azt mutatják, hogy ilyenkor érdemes óvatosnak lennünk, ugyanis lehetséges, hogy a másik éppen hazugságra készül – számol be a legújabb kutatások eredményeiről a Science Daily.

A birminghami Young Egyetem (BYU) kutatói azt tanulmányozták, hogy hogyan ismerhető fel, hogy az emberek a digitális kommunikáció során (SMS-ben, a közösségi oldalakon, chatelés közben stb.) nem mondanak igazat. És azt találták, hogy a hazugság időigényesebb: a válaszok ilyenkor lassabban érkeznek és rövidebbek, ugyanis a küldő többet szerkeszti a mégoly rövid üzenetet is.

„Az interneten keresztül zajló kommunikáció termékeny talajt biztosít a félrevezetésnek, mivel a partnerek könnyedén el tudják rejteni valódi identitásukat, így üzeneteik megbízhatóaknak tűnhetnek.” – mondta el Tom Meservy, a tanulmány egyik szerzője. „Sajnálatos módon az embereknek alapból pocsékul megy a megtévesztés azonosítása. Mi ezen szeretnénk segíteni különböző módszerek kidolgozásával.”

Meservy szerint az emberek 54 százalék eséllyel találják el, hogy valaki szemtől szembe hazudik nekik – ez majdnem ugyanaz, mintha pénzfeldobással döntenének. Tudjuk, hogy még nehezebb eldönteni, hogy ki mond igazat, ha digitális kommunikációról van szó: ilyenkor ugyanis még az illető hangját sem halljuk, és az arckifejezéseit sem látjuk.

Míg az interneten számos különböző biztonsági óvintézkedés mellett használhatjuk személyes adatainkat, intézhetjük pénzügyeinket stb., addig a személyes hazugságnak teljesen ki vagyunk szolgáltatva. Mesevry és munkatársai ezért vágtak bele a kísérletbe, amelynek célja az online hazudozás főbb jegyeinek megismerése volt. A kutatók létrehoztak egy számítógépes programot, amely online társalgásokban vett részt valódi emberekkel – hasonlóan az online vevőszolgálatok automatáihoz. A kísérletet több mint száz diákkal végezték el: az egyetemi hallgatóknak fejenként harminc kérdésre kellett válaszolniuk. Előtte azt az instrukciót kapták, hogy körülbelül az esetek felében hazudjanak a válaszban.

A kutatók azt találták, hogy a hazug válaszok megírása 10 százalékkal több ideig tartott, és többször szerkesztették át őket, mint az őszinte válaszokat. „Most kezdjük összesíteni a jeleket, amelyek a hazugságra utalnak. Abban reménykedünk, hogy ezek alapján lehetségessé válik, hogy a chatelés közben a program figyelmeztessen minket a potenciális hazugságokra” – mondta el Mesevry.

Forrás

People Who Lie While Texting Take Longer to Respond

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 El Vaquero 2013. szeptember 14. 21:03

@Krizsa: nagy tévedés! A seregben a bakteriológus is vasutas. Fogadd el :D

9 Krizsa 2013. szeptember 14. 20:07

Na zárjuk ezt le egyszer: Az első diplomám fizika-kémia tanárszak, 7 év tanári gyakorlattal. A második: nem mérnöki, hanem ELTE vegyész, gyógyszerkémiára szakosodva. Eleinte minőségellenőrző voltam, majd (már itt) kutató státuszban 8 évet.

8 Sultanus Constantinus 2013. szeptember 14. 19:49

@Diczkó: Jó neked, hogy pozitívak a tapasztalataid, én ugyanezt már nem mondhatom el. Nálam már az megy csodaszámba, ha válaszolnak valahol a kérdésemre/véleményemre, ezért kezdek ott tartani, hogy inkább nem is írok senkinek, mert csak időpazarlás.

@Krizsa: Az a probléma, hogy ma már mindent tudománynak és mindenkit "tudósnak" meg "kutatónak" neveznek az ehhez hasonló bulvárhírekben, ami/aki nem az. Te vegyészmérnök vagy, így azt is tudod, hogy tök más kategória pl. egy új kémiai elem felfedezése/előállítása, mint az ilyen komolyan sem vehető marhaságok, amikkel az ilyen "brit tudósok" kísérleteznek. Végül is össze lehet mindent mindennel hozni, és sokan be is veszik, tisztelet a kivételnek. Ezen az alapon én is végezhetnék akármilyen kutatást, attól még nem leszek tudós vagy kutató. ;)

7 Krizsa 2013. szeptember 14. 19:28

@Antiszociális Nyelvészkedő: "...ha a brit "tudósok" már adják is vissza a diplomájukat (és az is, aki az ilyen kutatásokban hisz és még terjeszti is őket)."

Ne tessék viccelni, má mé adnák vissza?

EZT TANULTÁK. A szülők kifizették a tandíjat, a nemcsak-brit kutatók húzzák a fizetést, tehát minden rendben van.

EZ a diplomák tartalma. A társadalomtudományokban - ezeket jobb, ha nem is részletezzük - akár 80-90%-ban is,

... az orvostudománynak kb. a felében,

...a biológiának kb. a felében,

a mateknak jelentős részében, ami pusztán a dús fantázián alapul,

a modern fizikának a fent említett matekon alapuló (nagy) részében.

Most akkor mi van azokkal, akik hisznek a "tudományban"?

Nem ők a legnagyobb marhák, de mindenesetre ők az adófizetők.

6 Diczkó 2013. szeptember 14. 19:10

@Antiszociális Nyelvészkedő:

Nekem nincs okom panaszra. Minden kérdésemre udvariasan válaszolnak, ha tudnak. Megtudhattam például, hogy ha egy bizonyos személy véleményére vagyok kíváncsi egy adott témában, akkor az a célszerű, ha kihasználnom az internetben rejlő széles körű lehetőségeket. :-)

5 El Vaquero 2013. szeptember 14. 18:25

@Antiszociális Nyelvészkedő: azt hiszik, hogy a neten rá lehet fogni technikai nehézségekre, meg úgyse számít, ha anonim a dolog.

4 Sultanus Constantinus 2013. szeptember 14. 18:02

@Diczkó: Mindenesetre általánosságban megállapítható, hogy sajnos az internetkultúra ("netikett") Magyarországon - többek között - a béka segge alatt van. Az internet elterjedésével az emberek valahogy elfelejtették, hogy egy üzenetre illik válaszolni. Attól még, hogy az interneten írják, ugyanakkora parasztság nem válaszolni rá, mintha az életben kérdeznének valakitől valamit és nem válaszolna...

3 Diczkó 2013. szeptember 14. 17:56

Biztosabb eredményt ad a közeljövőben feltalálhatott billentyűzet, ami figyeli a kézujjak ellenállás-változásait. Ha egy-egy kérdés hatására csökken az ujjak ellenállása, az mérhetően jelzi, hogy a válaszadónak nehézségei vannak. Ennél biztosabb jelzés csak az lehet, ha a feltett kérdésre egyáltalán nem válaszol. :-)

2 Sultanus Constantinus 2013. szeptember 14. 16:25

Rendkívül színvonalas és mélyreható kutatás lehetett, a legjobb, ha a brit "tudósok" már adják is vissza a diplomájukat (és az is, aki az ilyen kutatásokban hisz és még terjeszti is őket).

Valóban, minden bizonnyal hazudik az is, akit pl. az üzenet írása közben elhívnak vagy sürgősebb dolga akad, hát még az hogy hazudik, aki udvariasan próbál valamit megfogalmazni (ami ugye tovább tart, és ehhez nem kell egyetemi diploma vagy doktori cím, hogy belássuk), ha pl. az üzenet a másik számára esetleg kellemetlen információt tartalmaz....

1 El Vaquero 2013. szeptember 14. 15:12

Brit tudósok már megint megmondták a tutit és feltalálták a kereket.

Információ
X