nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vita indul! Disputaverseny középiskolásoknak

Áprilisban háromnapos disputa-, azaz vitaversenyeket tartanak Debrecenben és Kecskeméten európai uniós témakörben.

nyest.hu | 2010. január 18.
|  

A Magyarország 2011-es európai uniós elnökségére való felkészülés jegyében háromnapos disputa-, azaz vitaversenyeket tartanak Debrecenben és Kecskeméten.

A disputa a nyilvános beszéd egyik modern műfaja, amelynek lényege a formai keretek közé szorított vitázás. A formális disputa alapvető tulajdonsága, hogy nem elég a két félnek önálló beszédet mondania, hanem mindkettőnek közvetlenül kell reagálnia a másik érveire, össze kell hasonlítaniuk helyzetüket a másikéval, és meggyőzni a hallgatóságot (versenyen a bírót), hogy rájuk szavazzon. A vitázás arra bátorítja a résztvevőket, hogy egy dolgot több oldalról vizsgáljanak meg, kérdőjelezzenek meg feltevéseket, kutassanak fel tényeket, és olyan logikus érveket állítsanak fel, amelyek meggyőzhetnek másokat az igazukról.

A hétvégi versenyekre 2010 áprilisában kerül sor, ahol háromfős csapatokban előre megadott témák és tételmondatok alapján mérhetik össze tudásukat a résztvevők. Az európai uniós témákról folyó vitát a hétvége alatt interaktív, közösségformáló játékok és médiapedagógiai foglalkozások egészítik majd ki. A programban a vitaverseny fordulói mellett szerepel személyes kampányfilm-forgatás, uniós ismeretszerző játék angol nyelvtanárral és rendhagyó zenés-táncos program is.

A részvétel ingyenes, az értékes nyeremények mellett a részt vevő diákoknak és tanáraiknak a szervezők szállást, ellátást és utazási költségtérítést biztosítanak. Iskolánként 6 fő diák és 2 fő tanár jelentkezését várják, ezzel egy iskola 2 db 3 fős vitacsapatot állít fel. Jelentkezési határidő: 2010. január 31. Bővebb információk a kultindex honlapján olvashatók.

Információ
X