nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vita indul! Disputaverseny középiskolásoknak

Áprilisban háromnapos disputa-, azaz vitaversenyeket tartanak Debrecenben és Kecskeméten európai uniós témakörben.

nyest.hu | 2010. január 18.
|  

A Magyarország 2011-es európai uniós elnökségére való felkészülés jegyében háromnapos disputa-, azaz vitaversenyeket tartanak Debrecenben és Kecskeméten.

A disputa a nyilvános beszéd egyik modern műfaja, amelynek lényege a formai keretek közé szorított vitázás. A formális disputa alapvető tulajdonsága, hogy nem elég a két félnek önálló beszédet mondania, hanem mindkettőnek közvetlenül kell reagálnia a másik érveire, össze kell hasonlítaniuk helyzetüket a másikéval, és meggyőzni a hallgatóságot (versenyen a bírót), hogy rájuk szavazzon. A vitázás arra bátorítja a résztvevőket, hogy egy dolgot több oldalról vizsgáljanak meg, kérdőjelezzenek meg feltevéseket, kutassanak fel tényeket, és olyan logikus érveket állítsanak fel, amelyek meggyőzhetnek másokat az igazukról.

A hétvégi versenyekre 2010 áprilisában kerül sor, ahol háromfős csapatokban előre megadott témák és tételmondatok alapján mérhetik össze tudásukat a résztvevők. Az európai uniós témákról folyó vitát a hétvége alatt interaktív, közösségformáló játékok és médiapedagógiai foglalkozások egészítik majd ki. A programban a vitaverseny fordulói mellett szerepel személyes kampányfilm-forgatás, uniós ismeretszerző játék angol nyelvtanárral és rendhagyó zenés-táncos program is.

A részvétel ingyenes, az értékes nyeremények mellett a részt vevő diákoknak és tanáraiknak a szervezők szállást, ellátást és utazási költségtérítést biztosítanak. Iskolánként 6 fő diák és 2 fő tanár jelentkezését várják, ezzel egy iskola 2 db 3 fős vitacsapatot állít fel. Jelentkezési határidő: 2010. január 31. Bővebb információk a kultindex honlapján olvashatók.

Információ
X