nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vita a hallgatói szerződésekről

A hallgatói szerződések ügyében adott magyar fél válaszát elemzi az Európai Bizottság (EB), ha egy helyi szabályozás ugyanis nincs összhangban az EU-s joggal, az unió magyarázatot kér az adott országtól – mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa március 6-án.

Edupress | 2013. március 7.
|  

Az EU-biztos rámutatott: a hallgatói szerződésről az Európai Bizottság képviselői „intenzív eszmecserét” folytattak az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel. Ha egy helyi szabályozás ugyanis nincs összhangban az EU-s joggal, az unió magyarázatot kér az adott országtól.

Andor László hivatala tavaly novemberben jelentette be: konzultációt kezdeményezett az Európai Bizottság Magyarországgal azzal kapcsolatban, összhangban áll-e az uniós előírásokkal a felsőoktatási hallgatói szerződések magyar szabályozása. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény 2013 februárig várt választ a magyar hatóságoktól a felvetett aggályokra.

A kérdéskört Brüsszelben annak alapján sorolták Andor László illetékességi körébe, hogy a magyar jogszabály-módosítások miatt az Európai Unióhoz eljuttatott kifogások a munkaerő szabad áramlásának – mint az egyik sarkalatos európai jogelv érvényesülésének – az esetleges korlátozására utalhatnak.

A tavaly november 23-i brüsszeli tájékoztatás értelmében a bizottság úgynevezett „pilot eljárást” indított a felsőoktatási törvény, illetve az azt kiegészítő kormányrendelet miatt. Ez az eljárásfajta nem minősül kötelezettségszegési eljárásnak – vagyis az uniós testület azt nem állapította meg, hogy a magyar szabályozás ellenkezik az uniós joggal, hanem a tisztázást igénylő pontokra hívta fel a magyar hatóságok figyelmét, és ezekről konzultációt kezdeményezett.

A szóban forgó jogszabályok szerint az államilag finanszírozott felsőoktatási helyeket elnyerő hallgatóknak szerződést kell kötniük az állammal. Ebben vállalniuk kell, hogy diplomájuk megszerzése után Magyarországon töltik el a képzési időtartam kétszeresének megfelelő időt a végzést követő 20 évben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X