nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Vissza kell vonni a médiacsomagot”

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza a médiacsomag egészét, és nyisson arról széles körű vitát.

MTI | 2010. június 25.
|  

A világ legjelentősebb sajtóorgánumainak kiadóit és főszerkesztőit tömörítő, hat évtizede alapított bécsi székhelyű szervezet – csütörtöki keltezésű – közleménye idézi David Dadge igazgató véleményét a magyar médiacsomagról: „Aggódunk a kormányzó párt javaslatára gyorsított eljárásban tárgyalt tervezet miatt, amely erőteljes befolyást biztosítana a kormánynak az ország közszolgálati műsorszolgáltatói és nemzeti hírügynöksége felett.” Az IPI vezetője úgy véli, hogy a magyar kormánynak vissza kell vonnia az egész médiacsomagot, és széles körű vitát kell nyitnia a tervezett módosításokról. Dadge hangsúlyozta, hogy „minden reform esetén meg kell őrizni a média függetlenségét”.

A Rogán Antal és Cser-Palkovics András fideszes képviselők által június 11-én benyújtott médiacsomag négy eleméről hétfőn tartják a parlamenti végszavazást, míg az úgynevezett médiaalkotmány további vitáját őszre halasztották.

Az elmúlt napokban több európai szervezet is felemelte szavát a magyar médiarendszer tervezett átalakítása ellen. Dunja Mijatovic, az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) sajtószabadság-képviselője csütörtökön felszólította a magyar kormányt, hogy állítsa le a médiacsomag parlamenti elfogadásának folyamatát, és kezdjen nyilvános konzultációkat a szakmai szereplők részvételével a szükséges módosítások érdekében.

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) szintén aggodalmát fejezte ki egy szerdai közleményben: a szervezet szerint a sajtószabadság tekintetében az új szabályozás „visszafordítaná az időt”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X