nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Virtuális séta egy etruszk sírban

Virtuális látogatást tesz lehetővé egy itáliai etruszk sírkamrában az olasz Nemzeti Kutatóközpont (CNR) interaktív programja, amely nemcsak a fantáziát, hanem a tudományt is ösztönzi.

MTI | 2013. május 1.
|  

Az Etruscanning nevet kapta a felfedezőiről elkeresztelt Regolini-Galassi sír három dimenziós látogatása (vimeo.com/61736198). Az 1836-ban, a Rómától harminc kilométerre levő Cerveteriben kiásott etruszk sír úgy látható, ahogyan használata idején, a Krisztus előtti 7. században mutatkozott meg azoknak, akik oda beléptek.

A mai látogatónak nincsen szüksége billentyűkre vagy egérre, karja mozgatásával tudja bejárni a sírkamrát, megfigyelni közelről a sírban elhelyezett tárgyakat, és ha akarja, a sír történetét az ott eltemetett etruszkok „mesélik el” neki – számolt be a Corriere della Sera napilap online kiadása.

A 3D-rekonstrukció segítségével az is kiderült, hogy a sír szűkebb volt, mint elképzeltük. Az itt talált halotti ágy és szekér valójában egymás tetején állt – nyilatkozta Eva Pietroni a CNR munkatársa. A két éven át fejlesztett projekt az Európai Bizottság támogatásával született meg. Az eredeti sír Cerveteriben nem mindig látogatható, gazdag leletanyagát a Vatikáni Múzeum őrzi. A technológiával a kettőt ismét együtt lehet látni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X