nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • lap: @El Vaquero: Szeretném lezárni egy barátságos öleléssel ezt a diszkussziót... :) Nem tudom...
  2017. 10. 20, 06:57  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: ja, jó, akkor nem kérdezgetem tovább feleslegesen. Szerintem általánosságban is jó a...
  2017. 10. 20, 04:49  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Nem volt énnékem bajom a kiss-szel/huggal. Hanem azt mondom, hogy a *give a k...
  2017. 10. 19, 18:29  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: Ha a kiss/hug nem jó, akkor milyen példamondattal kérdezzem? Ez még nagyon kicsi min...
  2017. 10. 19, 17:27  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Micsoda kádszéli stílus... díjazom. És mint alant is említem, még a kiss és a...
  2017. 10. 19, 05:04  Könnyű kis igécskék
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ásatás adományokból, önkéntes munkával

Bronzkori lelőhelyet tárnak fel internetes közösségi finanszírozásban (crowdfunding) és önkéntes munkában (crowdsourcing) Nagy-Britanniában, Cambridgeshire grófságban, az ásatásra huszonhétezer font (9,7 millió forint) gyűlt össze.

MTI | 2012. augusztus 14.
|  

Peterborough közelében húzódik a Flag Fen, a lápvidéken átvezető bronzkori töltésút, amelyet hatvanezer darab, öt hosszú sorba rendezett fagerenda alkot. A faanyag dendrokronológiai [a fák évgyűrűin alapuló – a szerk.] vizsgálata arról tanúskodik, hogy a gerendák az i. e. 1365-967 időszakból származnak. A régészeti helyszínt 1982-ben fedezte fel a Francis Pryor vezette régészeti expedíció, az ásatások azonban csupán a felszínt bolygatták olvasható a BBC News hírei között.

Az elmúlt harminc évben nem sok egyéb történt, mivel a feltárások folytatására nem volt pénz. Az egyedülálló töltésút most veszélybe került, ugyanis a lápos terület lecsapolását vették tervbe, a fagerendák viszont szétporladnak, mihelyt kiszáradnak.


Nem tudjuk, hogy mi célból épült a töltésút, ahogy azt sem, hogy milyen titkokat rejt. Cselekednünk kellett, valamilyen új finanszírozási forrást kellett találnunk és a legkézenfekvőbb eszköznek az internet tűnt” – magyarázta Francis Pryor.

A Flag Fen-i ásatás mögött álló Digventures csapat márciusban hirdette meg honlapján az akciót, a tervezett 25 ezer font két hónappal a határidő lejárta előtt összegyűlt. A kezdeményezést 250-en karolták fel, közülük nyolcvanan részt vettek a feltárásokban is: volt, aki egy napot áldozott, volt, aki egy hetet, de akadt, aki az ásatás mind a három hetében dolgozott. A teljes feltárás természetesen sokkal többe kerül és lényegesen nagyobb munkaerőt igényel, de a csoport reményei szerint kezdeményezésük felkelti az érdeklődést a helyszín és a régészet iránt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X