nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: „Ugyanis a gondolat, miszerint a magyar nyelv esetleg mégsem az Urál környékéről é...
  2020. 08. 03, 14:00  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @mondoga: Ismered Grover S. Krantz Az ​európai nyelvek földrajzi kialakulása c. könyvét? A...
  2020. 08. 02, 13:51  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @mondoga: "Ez az érvelés akkor is logikus, ha az alapállítás nem igaz." Ja - mint "Zénon p...
  2020. 08. 01, 12:06  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Értelek, én nem ismerem Buji más írásait, csak tavaly akadtam rá erre a cikkér...
  2020. 08. 01, 09:47  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @mondoga: "Általában a székelyek eredete vitatott, és ezt a vitát nyilván nem mi fogjuk it...
  2020. 08. 01, 08:25  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ásatás adományokból, önkéntes munkával

Bronzkori lelőhelyet tárnak fel internetes közösségi finanszírozásban (crowdfunding) és önkéntes munkában (crowdsourcing) Nagy-Britanniában, Cambridgeshire grófságban, az ásatásra huszonhétezer font (9,7 millió forint) gyűlt össze.

MTI | 2012. augusztus 14.
|  

Peterborough közelében húzódik a Flag Fen, a lápvidéken átvezető bronzkori töltésút, amelyet hatvanezer darab, öt hosszú sorba rendezett fagerenda alkot. A faanyag dendrokronológiai [a fák évgyűrűin alapuló – a szerk.] vizsgálata arról tanúskodik, hogy a gerendák az i. e. 1365-967 időszakból származnak. A régészeti helyszínt 1982-ben fedezte fel a Francis Pryor vezette régészeti expedíció, az ásatások azonban csupán a felszínt bolygatták olvasható a BBC News hírei között.

Az elmúlt harminc évben nem sok egyéb történt, mivel a feltárások folytatására nem volt pénz. Az egyedülálló töltésút most veszélybe került, ugyanis a lápos terület lecsapolását vették tervbe, a fagerendák viszont szétporladnak, mihelyt kiszáradnak.


Nem tudjuk, hogy mi célból épült a töltésút, ahogy azt sem, hogy milyen titkokat rejt. Cselekednünk kellett, valamilyen új finanszírozási forrást kellett találnunk és a legkézenfekvőbb eszköznek az internet tűnt” – magyarázta Francis Pryor.

A Flag Fen-i ásatás mögött álló Digventures csapat márciusban hirdette meg honlapján az akciót, a tervezett 25 ezer font két hónappal a határidő lejárta előtt összegyűlt. A kezdeményezést 250-en karolták fel, közülük nyolcvanan részt vettek a feltárásokban is: volt, aki egy napot áldozott, volt, aki egy hetet, de akadt, aki az ásatás mind a három hetében dolgozott. A teljes feltárás természetesen sokkal többe kerül és lényegesen nagyobb munkaerőt igényel, de a csoport reményei szerint kezdeményezésük felkelti az érdeklődést a helyszín és a régészet iránt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X