nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A legrégebbi fáraóábrázolások

Az eddigi legrégebbi fáraóábrázolásokat fedezték fel Egyiptom déli részén, a Nílus partján – az ötezer évesnél idősebb sziklarajzokról az Antiquity című folyóirat decemberi számában számolnak be a Yale Egyetem kutatói.

MTI | 2012. december 18.
|  

A sziklarajzokat elsőként 1890-ben Archibald Sayce (18461933) brit régész fedezte fel. A vázlatok illusztrációként ugyan bekerültek egy könyvbe, majd a sziklarajzok feledésbe merültek egész 2008-ig, amikor Maria Gatto, a Yale Egyetem régésze újra fel nem fedezte  olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A térségben összesen hét helyen fedezhetők fel sziklarajzok, amelyek Kr.e. 32003100 között készültek. Akad olyan jelenet, ahol pásztorok és kutyáik a nyájat terelik, másutt állatábrázolások láthatók, közöttük mitikus, félig oroszlán fenevadakat keltettek életre az ókori művészek, de megtalálhatók a sziklarajzok között struccok, kőszáli kecskék és bikák, ahogy megjelennek az ókori sörfőzők is a Nílus-parti sziklákon.

Sok a hajóábrázolás is. Az egyik legnagyobb festményen öt, egymást követő bárka látható, a vezérhajón a fehér koronát viselő fáraó utazik. Maria Gatto szerint nagy valószínűséggel Narmerről, az egyesített Felső- és Alsó-Egyiptom első uralkodójáról van szó. A sziklarajzok és a hieroglifák stílusa arra utal, hogy a jelenet a fáraó uralkodásának első szakaszában készült, mielőtt egyesítette volna az ország két részét. „Vélhetően Narmer számára fontos volt, hogy megerősítse hatalmát délen, és csak ezután vonult északra”  magyarázta Maria Gatto.

Az amerikai régész szerint Narmer fáraót épp adóbegyűjtő körútja során ábrázolta az ókori művész. „Amennyiben ez bebizonyosodik, a sziklarajz nem csupán a legrégebbi fáraóábrázolás, hanem a legkorábbi egyiptomi adóbegyűjtő kampányról szóló tudósítás is”  mutatott rá Maria Gatto.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X