nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sírkamrák, masztabák, templomok
Megmászhatjuk a gízai pramisokat

Virtuálisan bebarangolhatjuk a Gízai-fennsíkot az új interaktív 3D weboldal segítségével.

MTI | 2012. május 13.
|  

Az ingyenesen elérhető weboldalt a Dassault Systémes hozta létre, és a bostoni Szépművészeti Múzeum Giza Archives Project anyaga kerül fel rá olvasható a cég honlapján és a Mashable hírportálon.

Az archívum alapjait George Reisner (1867-1942) amerikai régész-egyiptológus rakta le, aki az 1900-as évek elején kezdte ásatásait a Gízai-fennsíkon. Az elmúlt tíz évben a gízai ásatások során született fényképeket, ásatási naplókat, vázlatokat és egyéb dokumentumokat digitalizálták, és online elérhetővé tették a múzeum honlapján. A gazdag adatbázis alapján rekonstruálta a Dassault Systemes a gízai nekropoliszt a lehető legpontosabb módon.


Az interaktív weboldalt folyamatosan fejlesztik, hiszen jelenleg csupán az anyag 10 százaléka található rajta. A honlapra látogatók jelenleg a restaurált sírkamrákat és masztabákat, négy ókori templomot, valamint Kheopsz és Mükerinosz fáraó piramisátjárhatják be, de nembarangolhatnak Kheprén piramisában, ahogy a Nagy Szfinx is egyelőre kimarad a virtuális túrák programjából.

Az egyiptomi főváros közvetlen közelében lévő Gízai-fennsíkon található Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz óbirodalmi fáraók piramisai, amelyeket Kr. e. 2600 és 2500 között építették. A teljes piramismező a három nagy piramison kívül magában foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat  köztük I. Hotepheresz, I. Merititesz és Henutszen királynék piramisát, a Nagy Szfinxet, Khephrén és Mükerinosz völgytemplomait, Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X