nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben vannak online!

Öt brit általános iskolás alsósból egy azt állítja magáról, hogy szervezett már találkozót olyan emberrel, akit korábban csak az internetről ismert – derült ki egy Nagy-Britanniában végzett felmérésből.

nyest.hu | 2013. október 25.
|  

Majdnem minden ötödik alsó tagozatos korú kisgyerek válaszolta azt egy kérdőív kérdésére, hogy találkozott már olyan személlyel, akit korábban csak az internetről ismert. Még elgondolkodtatóbb, hogy a felük egyedül ment el ezekre a találkozókra – parkokba, mozikba, gyorséttermekbe, plázákba vagy magánlakásokra. Akiket pedig elkísért valaki ezekre a találkozásokra, csak az esetek felében volt valamelyik szülő – számol be egy nemrégiben készült felmérés eredményeiről a The Guardian.

A kérdőívet túlnyomórészt 9–11 éves gyerekek töltötték ki. Közülük csak kevesen vallották azt, hogy rendszeresen maradnak fent éjszaka internetezni szülői felügyelet nélkül. A megkérdezettek majdnem ötöde soha nem volt az internetbiztonságról szóló órán, képzésen. Azok azonban, akik részt vettek ilyenen, 12 százalékban azt vallották, hogy az internetbiztonsági tréninget teljesen haszontalannak tartják. A válaszadók többsége a valós életkoránál idősebbnek tünteti fel magát az interneten.

A válaszok között persze lehetett némi túlzás is: a válaszadók 5 százaléka állította, hogy 26 évesnek vagy annál idősebbnek vallja magát az online térben. Ha ez irreálisnak is tűnik, az biztos, hogy a válaszolók többsége pontosan tudja, hogyan játssza ki az életkorra vonatkozó online korlátozásokat.  A gyerekek körülbelül harmadának a szülei hozták létre a hozzáférést az általuk használt oldalakhoz, 32 százalékuk azonban úgy regisztrált, hogy 13-15 évesnek, 10 százalékuk 16-18 évesnek hazudta magát. További 7 százalékuk pedig úgy játszotta ki az életkorra vonatkozó korlátozásokat, hogy az ismerőseik, testvéreik, rokonaik hozzáférését használták.

Veszélyben vannak online!
Forrás: Wikimedia Commons / Nevit Dilmen / CC BY-SA 3.0

Ugyanakkor a gyerekek 18 százaléka vallotta azt, hogy a közösségi oldalakra csak szülői felügyelet mellett léphetnek be, és további 67 százalék online tevékenysége időközönként vagy rendszeresen a szülők ellenőrzése alatt áll. 15 százalékuk azonban azt állította, hogy az online életük sosincs ellenőrizve.

A kérdőívre 15 általános iskola 1162 alsó tagozatos korú diákja adott választ. A felmérést Tim Wilson információbiztonsági szakértő és iskolaigazgató értékelte ki, aki aggasztónak tartja az eredményeket. Szerinte itt az ideje a cselekvésnek a diákok online biztonsága érdekében. „Ha a családi számítógép olyan helyen van a lakásban, ahol sokan megfordulnak, például a nappaliban, és a gyerekek előtt nyíltan beszélnek az online fellelhető veszélyekről, az hathat a gyerekek tudatos internethasználatára is. Az iskolának pedig egyértelműen felelőssége van abban, hogy órai keretek között ismertesse meg a gyerekekkel az internet veszélyeit” – mondta el a szakértő.

Forrás

Children's internet use survey offers warning to parents

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X