nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minden harmadik gyereket zaklatnak

Minden harmadik diák ki van téve online zaklatásnak – derült ki amerikai kutatók felméréséből.

nyest.hu | 2013. szeptember 13.
|  

Egy általános és középiskolások körében végzett felmérés szerint nagyon sok gyerek van kitéve online zaklatásnak, viszont nagyon kevesen tudnak a biztonságos internetezés lehetőségeiről. A felmérések eredményeit az International Journal of Social Media and Interactive Learning Environments című szaklapban fogják ismertetni – adta hírül a Science Daily.

A Rhode Island-i Johnson & Wales Egyetem kutatói egy kérdőíves vizsgálatban több mint 4200 diákot kérdeztek ki arról, hogy mit tudnak az interneten rájuk leselkedő veszélyekről, az internet megfelelő használatáról, a közösségi oldalakról, illetve kifejezetten azokról a viselkedésformákról, amelyek internetes zaklatáshoz vagy trollkodáshoz vezethetnek. A kérdőív 47 elemét és 5 dimenzióját használta a kutatók által már korábban is használt SKIRB-kérdőívnek (Survey of knowledge of internet risk and behavior).

Az eredmények azt mutatták, hogy minden harmadik gyerek vallotta azt, hogy zaklatásnak van kitéve. Ezzel együtt igen alacsony azoknak a diákoknak az aránya, akik szülői kontroll mellett interneteznek: az általános iskola felső tagozatos korosztályának körülbelül harmadát, míg a középiskolások 17 százalékát ellenőrzik a szülők internetezés közben. Továbbá kiderült, hogy összességében a diákok tudása a biztonságos internetezésről igen szerény.

A digitális bennszülöttek szülei és a gondviselői elsősorban az otthonukon kívül leselkedő veszélyektől próbálják megóvni a gyerekeiket, hiszen ők még olyan környezetben nőttek fel, amelyben a veszélyek nagy része az otthoni környezeten kívül esett. Azt nem veszik figyelembe, hogy a mai gyerekek egészen más környezetben fejlődnek: életük szerves része a cybertér. Tíz gyerekből kilenc fér hozzá otthon számítógéphez, és a tinédzserek 93 százaléka használja rendszeresen az internetet.

„A gyerekek ellenőrzése, megóvása elképesztően nehézzé vált azáltal, hogy az internet az okostelefonok és a táblagépek révén már a zsebükben van. Így ezek a gyerekek akkor sincsenek biztonságban, amikor az otthonukban vagy az iskolában tartózkodnak. Valójában az interneten rájuk leselkedő veszélyek komolyabban, mint amelyek a külvilágban vannak” – mondtál a kutatócsoport tagjai. Ezzel együtt azt is hangsúlyozták, hogy a tizenévesek nincsenek tudatában annak, hogy milyen fenyegetéseknek vannak kitéve online, vagy ha tudnak is a veszélyekről, úgy állnak hozzá, hogy „velem ez úgysem történhet meg”. Ez a fajta hozzáállás pedig azt is eredményezi, hogy a problémákkal maguk próbálnak megküzdeni, nem szólnak a szüleiknek az interneten őket érő inzultusokról.

A kutatók az eredmények alapján azt javasolják, hogy a mind az otthoni, mind pedig az iskolai környezetben kifejezetten neveljék a gyerekeket az online viselkedéssel kapcsolatban. Csak a felvilágosítás által érhető el az, hogy a gyerekek kevesebb sérülésnek legyenek kitéve az online világban.

Forrás

What Are the Risks of Student Cyberbullying?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 El Vaquero 2013. szeptember 14. 19:38

@Galván Tivadar: szerintem mind a kettő jó: agyonlövik/agyonlőnek. Nem szakmailag, de az anyanyelvi beszélő tudatalatti nyelvérzéke azt mondatja velem, hogy az "agyonlövik" alaknak olyan jelentésárnyalata van, hogy az agyonlövést a rendőrök belső szemszögéből vagy aktív szemlélettel mutatja be, míg az "agyonlőnek" külső szemszögű és passzivitást kifejező árnyalata van. Nem írom biztosra, mert lehet beleszólhatnak nyelvjárási, életkori, stb. tényezők is, lehet csak én érzem ezt bele.

Ilyen alapon pedig nekem teljesen korrektnek tűnik a cikk címe, a gyerekek szemszögéből írja le a jelenséget, ők passzívan szenvedik el a zaklatást.

3 Galván Tivadar 2013. szeptember 14. 15:17

@szigetva: Van valami ebben, kétségtelenül. De mit kezdjünk az ilyenekkel, hogy: a rendőrök minden járókelőt igazoltatnak, és minden harmadikat agyonlövik -- vagy: minden harmadikat agyonlőnek?

2 szigetva 2013. szeptember 13. 21:38

@Galván Tivadar: De nem a "minden X-t" típusú tárgyak esetében: pl mindenkit megnézek (*megnézem), minden kutyát megsimogatok (*megsimogatom), minden gyereket zaklatok (*zaklatom) stb.

1 Galván Tivadar 2013. szeptember 13. 21:11

"Minden harmadik gyereket zaklatnak": ortodox Magyarok még emlékeznek rá; sőt aktívan használják is a tárgyas igeragozást.

Információ
X