nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyben a Német Színház, állami kézbe kerül

Kimondta a Magyarországi Német Színházat működtető társulás megszűnését csütörtökön a szervezet tanácsa; a társulás elnöke szerint kérdéses a Szekszárdon működő, német nyelvű színház jövője.

MTI | 2011. október 28.
|  

A társulás január 1-jei megszűnését az alapítók, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlésének is jóvá hagynia, amire várhatóan novemberben kerül sor.

A társulás tanácsa azt követően döntött a megszűnés mellett, hogy a megyei fenntartású intézmények – a kormány és a megyei önkormányzat megállapodása szerint – állami kézbe kerülnek. Az, hogy a társulási formában működő Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn – DBU) is az átadásra kerülő intézmények között lesz-e, kezdetben kérdéses volt; Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke a tanács utolsó, csütörtöki ülésén azonban egyértelművé tette, hogy a színháznak otthont adó ingatlan is a megyei kormányhivatal kezelésébe kerül.

Heinek Ottó, az országos német önkormányzat, egyben a társulás elnöke a tanácsülés után azt mondta: hosszú távon a legjobb megoldás az lenne, ha a német önkormányzat venné át az ország egyetlen, nemzetiségi kőszínházának fenntartását, ehhez azonban állami támogatásra is szükség van.

„Jelenleg ez az, amit nem látunk a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Igyekszünk elérni az illetékes minisztériumoknál, hogy a támogatás megjelenjen a törvényben” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a német önkormányzat közgyűlése november 19-én dönthet az esetleges átvételről.

Kérdésre válaszolva Heinek Ottó nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a német színház megszűnik, ha nem kap érdemi támogatást.

A teátrum éves működéséhez 90-100 millió forintra van szükség – mondta a megszűnő társulás elnöke. A DBU 2011-ben 57,7 millió forint állami támogatást kapott, amit a Tolna megyei önkormányzat 16 millió, az országos német önkormányzat 20 millió forinttal egészített ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X