nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Görög és francia: a művészet nyelve Pécsett

Hazai kisebbségek és összművészet, roma költészet és magyar Világfesztivál. Egy biztos: soknyelvű lesz Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa program.

MTI | 2010. január 13.
|  

Összművészeti fesztiválok, görög és frankofón hét, valamint folknapok is várják idén a közönséget Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program rendezvényein. A Pécsi Tavaszi Fesztivál, a klasszikus és kortárs művészetek ünnepe március 15. és április 12. között lesz: a programban dzsessz- és könnyűzenei produkciók, táncos, irodalmi és folkestek mellett kiállítások, kamara- és kórushangversenyek szerepelnek. A rendezvényen fellép egyebek mellett a brit King's Singers, a mexikói Contempodanza Mexico, az amerikai Jazz Steps and Leroy Jones, a Take 6 és Rost Andrea.

A Frankofón Hetet március 16-tól 27-ig rendezik meg a baranyai megyeszékhelyen. Ezen sanzon estek, utcaszínház, nemzetközi konferencia és civilizációs kulturális verseny is lesz. A Fringe Fesztivál befutott művészeknek és tehetséges hobbiművészeknek egyaránt teret ad április 9-11. között - szerepel a Pécs 2010 EKF hivatalos programfüzetében, amely a www.pecs2010.hu oldalon olvasható.

A Görög Fesztiválon többek között Szarantisz Mancurakisz ének- és buzukiművész, Kollonay Zoltán és zenekara, a Pyrgos zenekar és táncegyüttes, valamint Nikosz Ormandlidisz hegedűművész lép fel a március 27. és április 3. közötti programban. A fesztivál a görög képzőművészet, a zene, a színház- és táncművészet Magyarországon élő, illetve itt született képviselőit mutatja be, és ad ízelítőt a görög hagyományokból.

Az eUropemania a Rókus-dombon május 6. és 9. között olyan kortárs zenei és színházi előadásokkal várja a látogatókat, amelyek a hazai fesztiválokra ritkán, vagy egyáltalán nem jutottak el. Az Utazás a török félhold körül című rendezvénysorozat május 9-én kezdődik; a húsz napon át tartó események között kurd néptánc, táncház, kerengő dervisek, az Arasinda és a Sarikamis zenekar műsora, valamint a Replikas koncertje szerepel.

A XXI. Pécsi Folknapokon – ezt május 20. és 22. között rendezik meg – koncertek és táncház várja a publikumot, fellép például a Csík Zenekar és Kiss Tibor, a Szászcsávási Zenekar, a Szélkiáltó és a spanyol Andalúz Project. A Romafesztivált június 3-5. között rendezik Pécsett, Nagykanizsán és Kaposvárott, ezen roma költők, képzőművészek, táncosok és énekesek mutatkoznak be a közönségnek. A Sétatér Fesztivál június 12-től 20-ig gyermekprogramokkal, táncprodukciókkal, performanszokkal és koncertekkel szolgál majd, a Pécsi Szabadtéri Játékok előadásait június 12-től augusztus 10-ig tartják meg a Tettyei-romoknál, az Anna-udvarban és a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadnál.

Július 18. és 25. között lesz Pécsett és több baranyai településen a 13. Európai Kultúrhét, amelyen sportvetélkedő, vásár, nemzetközi fotókiállítás és konferencia is szerepel a programban. A Pécsi Nemzetközi Kultúrhét, azaz ICWiP (International Culture Week in Pécs) július 24. és augusztus 1. között zajlik, fellép a többi között a Besh o droM, a szerb Goran Bregović és a török Cilekes.

Az Ördögkatlan Összművészeti Fesztiválra augusztus 4-től 8-ig várják a katlanlakókat: a Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és Szársomlyón sorra kerülő esemény kiemelt vendége idén Székelyföld lesz. A Vendégségben Pécsett elnevezésű találkozó augusztus 16-18. között gasztronómiai bemutatók, kiállítások, előadások segítségével mutatja be az érdeklődőknek a várost és környékét. A Pánbalkán Art Piknik augusztus 29-től szeptember 5-ig lesz, ez a street art, a képzőművészet, a zene és egyéb művészeti ágak találkozására épül: az esemény vendége Alexander Balanescu román hegedűművész, aki a pécsi Singas Project zenekarral együtt is muzsikál.

Első alkalommal rendezik meg a Magyarok Kulturális Világfesztiválját szeptember 14. és 26. között: a pécsi fesztivál a magyar mellett a Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában, Boszniában és Romániában élő nemzetiségek kultúráját is bemutatja.

Az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok szeptember 16-tól tíz napon át várja a látogatókat, akik megtekinthetik a város épített örökségének ez időre megnyíló helyszíneit, a különféle tornyoktól a sírkamrákon át a város alatt húzódó picerendszerig. Virtual Heart - Urban Discovery elnevezéssel a Tettye-barlang ad otthont október 19-én azoknak a kompozícióknak, improvizációknak, képzőművészeti műveknek, amelyeket kortárs alkotók készítettek.

Információ
X