nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vetélkedjen a Nyelvek Európai Napján

Internetes nyelvi vetélkedőt indít az Európai Bizottság weboldalán (http://ec.europa.eu/education/languages/quiz/) a Nyelvek Európai Napja alkalmából, valamint versenyt hirdet Kedvenc idegen nyelvű történetem címmel - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön.

MTI | 2010. szeptember 24.
|  

Az Európai Unióban - amely a maga 23 hivatalos, valamint negyvennél is több regionális és kisebbségi nyelvével az országok és népek egyedülálló nyelvi gazdagságú közösségét alkotja – szeptember 26-án tartja a nyelvek napját.

„A nyelvek amellett, hogy gyakorlati szempontból gazdagítják az egyén személyes fejlődését, a versenyképesség növelésével és exportpiacok megnyitásával több gazdasági lehetőséghez juttatják a vállalkozásokat” – fogalmazott Brüsszelben kiadott közleményében Andrula Vasziliu, a témáért felelős bizottsági tag.

A nyelvi nap alkalmából az „uniós kormány” kezdeményezésére minden EU-tagállamban szerveznek eseményeket.

A témával foglalkozó csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatón derültséget keltett, hogy Vasziliu szóvivője egy kérdést félreértve összekeverte a román nyelvet a romák által használt romani (cigány) nyelvvel. Egy újságíró franciául arról érdeklődött, hogy a bizottság elismeri-e kisebbségi nyelvként a romanit, a szóvivő pedig először úgy válaszolt, hogy „a román nem kisebbségi, hanem hivatalos” nyelv, majd lényegében igent mondott az eredeti kérdésre.

Francia ajkú újságírók azt is kifogásolták, hogy anyanyelvük az uniós intézményekben nem kap kellő hangsúlyt az angol mellett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X