nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Végre bebizonyosodott:
Tényleg több nap, mint kolbász!

A világon először sikerült nagy, reprezentatív mintán bebizonyítani, hogy valóban több nap, mint kolbász.

Molnár Cecília Sarolta | 2015. július 21.
|  

Gyulai, debreceni és békéscsabai tudósok egy csoportjának nemrégiben sikerült bebizonyítania, hogy valóban kevesebb a kolbász, mint a nap. A nagy mintán végzett statisztikai vizsgálat eredményeit a kutatók a The International Sausage Report című szaklapban közölték. 

A kutatók mintegy félmillió, random módon kiválasztott család háztartását vizsgálták meg több mint 18250 napon át (ez körülbelül ötven évnek megfelelő idő). A kutatók fő kérdése az volt, hogy átlagosan több-e vagy kevesebb-e a nap, mint a kolbász. „Hipotézisünk az volt, hogy több nap, mint kolbász” – nyilatkozta lapunknak Kovács professzor, a kutatócsoport vezetője.

„Feltevésünk igazolódott: megvizsgált, reprezentatív mintán azt találtuk, hogy valóban több nap, mint kolbász. Azaz vannak olyan napok, amelyekre nem jut kolbász” – magyarázta az eredményeket a kutató. Szakértők szerint ez az eredmény a gyakorlatban is hasznosítható lesz a húsfeldolgozó üzemek számára is.

A látszat néha csal...
A látszat néha csal...
(Forrás: Wikimedia Commons / Jens Jäpel / GNU-FDL 1.2)

Azt azonban a szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi állhat a jelenség hátterében. „Feltevéseink szerint az történik, hogy vannak napok, amelyeken elfogy a kolbász a háztartásokból. Valószínűleg ennek hátterében az áll, hogy a családtagok elfogyasztják a készleten levő kolbászmennyiséget. Ezt azonban nem pótolják azonnal a családok, így fordulhatnak elő az olyan napok, amelyeken nincs kolbász” – magyarázza Dr. Kovács. Ez azonban egyelőre csak sejtés. Hogy mindez bebizonyosodjék, további vizsgálatokra lesz szükség.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Mártonfi Attila 2015. július 21. 17:19

Attól tartok, teljesen tévesek a kutatási eredmények. A Naprendszerben csupán egy nap van, kolbásszal azonban jómagam is legalább kettővel találkoztam az életben.

3 korhely 2015. július 21. 15:55

Ez disznóság! de sok múlik a mintavételen, mert csalóka tud ám lenni, ha a kerítésekre nem terjed ki a vizsgálat!

Megasztán, gondolom, h. a disznótoros matematikában a füstöltárura is érvényesek a számosállatok számosságára és főtt ételekre kimondott főtételek. Egyértelmű, h. lehet még egy egy-egyértelmű megfeleltetés közöttük, hiába ritkul a kolbász napról-napra erőssen.

2 Szalakóta 2015. július 21. 14:16

Na, emiatt van szükség a böjtre.

1 siposdr 2015. július 21. 13:08

;-)))

Információ
X