-
Kincse Sz. Örs: @Sándorné Szatmári: két dolog ad irgalmatlan sok munkát nekünk úgy is, hogy a nyestnek jó ...2025. 02. 03, 12:13 Ál- és Tudomány
-
bm: @Szalakóta: Igen, ahogy ez a cikkben is említve van. Sajnos belekerült a cikkbe egy olyan ...2025. 02. 01, 08:09 A meg nem értett maki
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: 40 @Sándorné Szatmári: 41 válaszomhoz kiegészítés ként: Az általános minősítést...2025. 01. 23, 09:51 Ál- és Tudomány
-
Sándorné Szatmári: Nyilván el kell fogadjam a döntéseteket. Megjegyzem az alábbi kérdés, amit a neten olvasta...2025. 01. 21, 09:37 Ál- és Tudomány
-
szigetva: A „post-truth'' értelmetlen hozzászólásokat a továbbiakban is törölni fogjuk.2025. 01. 20, 11:57 Ál- és Tudomány
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.

Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
A világon először sikerült nagy, reprezentatív mintán bebizonyítani, hogy valóban több nap, mint kolbász.
Gyulai, debreceni és békéscsabai tudósok egy csoportjának nemrégiben sikerült bebizonyítania, hogy valóban kevesebb a kolbász, mint a nap. A nagy mintán végzett statisztikai vizsgálat eredményeit a kutatók a The International Sausage Report című szaklapban közölték.
Az oldal az ajánló után folytatódik...
A kutatók mintegy félmillió, random módon kiválasztott család háztartását vizsgálták meg több mint 18250 napon át (ez körülbelül ötven évnek megfelelő idő). A kutatók fő kérdése az volt, hogy átlagosan több-e vagy kevesebb-e a nap, mint a kolbász. „Hipotézisünk az volt, hogy több nap, mint kolbász” – nyilatkozta lapunknak Kovács professzor, a kutatócsoport vezetője.
„Feltevésünk igazolódott: megvizsgált, reprezentatív mintán azt találtuk, hogy valóban több nap, mint kolbász. Azaz vannak olyan napok, amelyekre nem jut kolbász” – magyarázta az eredményeket a kutató. Szakértők szerint ez az eredmény a gyakorlatban is hasznosítható lesz a húsfeldolgozó üzemek számára is.
Azt azonban a szakértők egyelőre nem tudják megmondani, hogy mi állhat a jelenség hátterében. „Feltevéseink szerint az történik, hogy vannak napok, amelyeken elfogy a kolbász a háztartásokból. Valószínűleg ennek hátterében az áll, hogy a családtagok elfogyasztják a készleten levő kolbászmennyiséget. Ezt azonban nem pótolják azonnal a családok, így fordulhatnak elő az olyan napok, amelyeken nincs kolbász” – magyarázza Dr. Kovács. Ez azonban egyelőre csak sejtés. Hogy mindez bebizonyosodjék, további vizsgálatokra lesz szükség.