nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Végleg legyőzhetik Hódító Vilmost

A Hódító Vilmos által a Brit-szigetekre exportált normann nyelv ezer év után csak most került a teljes kihalás szélére…

nyest.hu | 2011. december 9.
|  

Kérdés se férhet hozzá, hogy a normann-francia nyelv maradandó hatást gyakorolt az angol nyelvre. Az angol szókincs legalább 30-40 százaléka lehet normann-francia eredetű a becslések módszerétől függően. Minél bonyolultabb egy fogalom – tudományos, filozófiai – annál nagyobb az esély, hogy az angol megfelelője nem germán eredetű. S bár a normann nyelv végül háttérbe szorult a Brit-szigeteken, egyes helyeken – mint a Csatorna-szigeteken – ezer év után csak most fenyegeti a nyelvet a teljes kihalás veszélye.

A normannt ma már csak háromezren beszélhetik az Egyesült Királyságban, leginkább a Franciaországhoz közel fekvő Guernsey és Jersey szigetein. A 30 év alattiak között azonban már senki sem akad folyékonyan beszélő, ez pedig a nyelv kihalásával vezethet rövid időn belül. A Csatorna-szigetek lakosainak a normann maradt az első nyelve egészen a 19. századig, hanyatlás csak az angol kereskedelem megerősödésével indult meg. Egy minimális szintig azonban még ma is jelen van a normann nyelv a brit közigazgatásban. Egy törvény brit parlamenti elfogadása a mai napig a La Reine/Le Roy Le Veult („a Király/Királynő akaratából”) kifejezéssel nyeri el a királyság formális támogatását.

A normannok egyébként eredetileg vikingek voltak, akik 911-ben kaptak területeket a Szajna alsó folyásánál a Nyugati-frank Királyságtól, ahol gyorsan felvették a helyiek nyelvét. Hódító Vilmos (1027-1087) már ezzel a normann-francia nyelvvel érkezett meg Angliába.

normann-francia francia magyar
clios champ mező
aniet aujourd 'hui ma
braies pantalon nadrág
pêtre araignée pók
j'va cheval

Az eltérések ellenére a ma beszélt normann nyelv többnyire kölcsönösen érthető a franciával. A Csatorna-szigeteken kívül még Normandia egyes részein is beszélik.

Forrás

Daily Mail: Race against time to record the language spoken by William the Conqueror before it dies out

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 El Mexicano 2011. december 10. 16:39

A jèrriais is normann nyelvjárás: en.wikipedia.org/wiki/J%C3%A8rriais

1 siposdr 2011. december 9. 18:18

La Reine/Le Roy Le Veult („a Király/Királynő akaratából”)

Pont fordítva: a Királynő/Király ....

Információ
X