nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A globalizáció lassú útján
Az angol nyelv történelmének 10 mérföldköve

Az English Project nevű kezdeményezés az angol nyelv történelmének 100 legfontosabb eseményét igyekszik összegyűjteni a nagyközönség bevonásával, melyek között itt előzetesen tízet sorolunk fel.

nyest.hu | 2010. október 28.
|  

Az angol nyelv történelme valamikor az i. sz. 5. században kezdődik, amikor a nyugati germán nyelveket beszélő angolfríz és ószász törzsek meghódították Nagy-Britannia szigetét. Ma az angol legalább 400 millió embernek az anyanyelve, és további 1,4 milliárdan használhatják második nyelvként. Az English Project elnevezésű jótékony kezdeményezés a lakosság részvételét kéri az angol nyelv fejlődésében szerepet játszó 100 legfontosabb esemény összegyűjtéséhez. Itt egy tízes lista, melyet a projekt szervezői állítottak össze ösztönzésként és vitaindítóként:

Kb. i. sz. 475

Az első fennmaradt angol nyelvű medál, melyet Lakenheathnél (Suffolk) találtak meg.

731

Beda Venerabilis befejezi a Historia ecclesiastica gentis Anglorum („Angol egyháztörténet”) című művet, amely ugyan latinul íródott, de az angol nyelvről és emberekről szól.

871

Nagy Alfréd király fordítást rendel latinról az angol nyelv wessexi dialketusára. Ő hívja először az angol nyelvet „English”-nek.

Hódító Vilmos partraszállása Angliában.
Hódító Vilmos partraszállása Angliában.
(Forrás: wikimedia commons)

1066

A normann származású Hódító Vilmos legyőzi az angolokat a hastingsi csatában, amivel kezdetét veszi az angol nyelv 300 éven át tartó elfranciásodása.

1171

II. Henrik partra száll Írországban, és ezzel megkezdődik az angol nyelv terjeszkedése Nagy-Britannián túl, bár a király maga főleg franciául beszélt.

1362

Az angol parlamentet először nyitják meg angol nyelven, és nem franciául.

1564

William Shakespeare születése.

1755

Kilenc évnyi munka után Samuel Johnson kiadja a modern angol legfontosabb szótárát, az A Dictionary of the English Language című művet.

1922

A BBC (British Broadcasting Company) elkezdi sugárzását, ami nagyban átalakítja az angol nyelv használatát.

1991

A World Wide Web (www) megjelenése, melyet Tim Berners-Lee fejlesztett ki, és amely az angol nyelv globális terjedésének a legújabb állomása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 challengeofusenglish 2018. július 15. 17:20

1347 Pestis járványt is ide vehetjük, mert ezáltal vesztette el a francia a vezető szerepét Angliában. .

Információ
X